„Да, България” иска оставката на Антон Баев от УС на „Пловдив 2019”

Гласове

Мотивът е серия от публикации на журналиста в собственото му онлайн издание

Пловдивската организация на Движение „Да, България” поиска оставката на Антон Баев като член на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”. От партията излязоха с декларация по повод серия материали на журналиста в собственото му онлайн издание, написани в отговор на пресконференцията на Христо Иванов и пловдивския му екип в началото на седмицата.  От „Да, България” твърдят, че Баев прави внушение за връзка между партията и лице, определено като „циганката Анка”, която с жалби до КЗК от името на дружество „Ремс строй” саботирала обществени поръчки на общината и подготовката на Пловдив, Европейска столица на културата 2019.

„Считаме, че чрез материала, публикуван от Антон Баев се извършва недостойна инсинуация по адрес на Движение “Да, България”, като се правят негативни и очернящи внушения, които по никакъв начин не отговарят на действителността. Подобно поведение е абсолютно несъвместимо с каквито и да е нормални стандарти на журналистическа етика и професионализъм”, се казва в декларацията на „Да, България”.

От партията заявяват, че в посветения на „Да, България“ материал Антон Баев отправя твърдението, че на пресконференцията от 12 декември Христо Иванов е изброил същите обекти, които „циганката Анка със саботажни действия в Комисията за защита на конкуренцията пробва да взриви“. На срещата с медиите Иванов говори за Кино Космос, Тютюневите складове, Площад Централен и съвременна мобилна зала за култура. „Циганката Анка” пък обжалва процедурите за събаряне на галерията на Гладстон и построяване на нова сграда на нейно място. Жали и процедурата за извършване на строително-монтажни работи за подобряване на градската среда, финансирана по ОП “Региони в растеж“.

„ Повече от очевидно е, че обектите, които жалбите на “Ремс строй”   спират и обектите, за които алармирахме, са съвсем различни и нямат нищо общо помежду си.  Това би следвало да е ясно на г-н Баев, особено в качеството му на член на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“.  Освен явната липса на поглед върху това, което Пловдив е заявил като основни елементи на подготовка със своята кандидатура, г-н Баев обаче се отдава на недопустими за лице, което е институционално свързано с подготовката на Европейска столица на културата, политически инсинуации, като по този начин извършва действия, уронващи престижа на фондация „Пловдив 2019“ и на самата европейска инициатива.  Предвид на това настояваме за незабавната оставка на Антон Баев като член на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019” или за освобождаването му от страна на Общинския съвет на община Пловдив”, настояват от Движение „Да, България”.

Ето и пълния текст на декларацията:

            В отговор на пресконференция, която Движение „Да, България“ даде на 12 декември 2017 г. по проблеми на инфраструктурните проекти, без които Пловдив Европейска столица на културата 2019 няма как да се проведе, беше публикувана статия в местна интернет страница, подписана от журналиста Антон Баев, който същевременно е член на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“. 

В публикувания материал се прави явно внушение за връзка между Движение „Да, България“ и лице, определно като „циганката Анка“, която с жалби до Комисията за защита на конкуренцията от името на дружество “Ремс строй” саботирала обществени поръчки на Община Пловдив и подготовката на Пловдив, Европейска столица на културата 2019.

След проверка от наша страна в Комисията за защита на конкуренцията и в Агенцията за обществени поръчки, се установи, че визираното дружество е депозирало жалби срещу две обществени поръчки: една за събаряне на сградата на Дружеството на пловдивските художници и построяване на нова сграда, съответно, втората поръчка, за извършване на строително-монтажни работи за подобряване на градската среда, финансирана по ОП “Региони в растеж“.

Считаме, че чрез материала, публикуван от Антон Баев се извършва недостойна инсинуация по адрес на Движение “Да, България”, като се правят негативни и очернящи внушения, които по никакъв начин не отговарят на действителността. Подобно поведение е абсолютно несъвместимо с каквито и да е нормални стандарти на журналистическа етика и професионализъм.

Какви са фактите? На пресконференцията от 12 декември посочихме четири инфраструктурни проекта, заложени в апликационната книга, с която Пловдив спечели домакинството на Европейска столица на културата. Тези проекти са свързани с ангажименти за реновиране или изграждане на нова инфраструктура, с конкретни срокове и финансови параметри.  Алармирахме, че при всеки от тях се наблюдава сериозно закъснение, което вече има пагубен характер. В частност става въпрос за:

 1) Съвременна мобилна зала за култура  – планирана по апликационна книга да бъде завършена през 2016;

2) Кино „Космос“ – планиран по книга ремонт, който би следвало да е започнал още през 2015 г.;

3) Тютюневи складове – при които са налице необратимо закъснели активности, след допускане на разрушителни посегателства срещу този изключителен за града ни архитектурен ансамбъл;

4) Реконструкция на площад „Централен“ – реконструкцията е следвало да започне още през далечната 2014 г.

В посветения на „Да, България“ материал Антон Баев отправя твърдението, че на пресконференцията от 12 декември Христо Иванов е изброил същите обекти, които „циганката Анка със саботажни действия в Комисията за защита на конкуренцията пробва да взриви“. Повече от очевидно е, че обектите, които жалбите на “Ремс строй”   спират и обектите, за които алармирахме, са съвсем различни и нямат нищо общо помежду си.  Това би следвало да е ясно на г-н Баев, особено в качеството му на член на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“.

Освен явната липса на поглед върху това, което Пловдив е заявил като основни елементи на подготовка със своята кандидатура, г-н Баев обаче се отдава на недопустими за лице, което е институционално свързано с подготовката на Европейска столица на културата, политически инсинуации, като по този начин извършва действия, уронващи престижа на фондация „Пловдив 2019“ и на самата европейска инициатива.  Предвид на това настояваме за незабавната оставка на Антон Баев като член на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019” или за освобождаването му от страна на Общинския съвет на община Пловдив.

Очакваме конкретни отговори от кмета на община Пловдив, г-н Иван Тотев, на поставените от нас въпроси и заявяваме, че подобни инсинуации от свързани с управлението му лица, няма да ни накарат да спрем усилията си за гарантиране на прозрачност и приобщаване на обществеността на Пловдив към подготовката на Европейска столица на културата 2019.

Пловдив, 15 декември 2017 г.

Изпълнителен съвет на Движение Да, България-Пловдив

Споделете ни във:

1 thought on “„Да, България” иска оставката на Антон Баев от УС на „Пловдив 2019”

  1. Антон Баев им каза истината в очите и те в познат сталински стил решиха да го ликвидират. Поне не физически. Да или не,но чак пък България, пък и присъди да раздават. При това на поети за това че говорят е доста обезпокоително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.