БългарияГероите на деня

Кметът на Стамболийски поиска царския дворец в Кричим от държавата

Местният парламент прие предложението на Георги Мараджиев

Тази перла може да украси короната, която вече две години ковем в Стамболийски, мотивира се градоначалникът

Интересно решение на днешната си сесия взе общинският съвет на Стамболийски. 20 от старейшините в местния парламент приеха предложението на кмета Георги Мараджиев общината да поиска от държавата царския дворец в Кричим. Съветниците решиха, чрез областния управител да внесат предложение до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне на целия парк с двореца, който включва общо 23 имота и се простира върху площ от близо 2 хиляди декара. В момента дворецът се води публична държавна собственост и е под управление на НСО.

Дворецът Кричим, който се намира на територията в землището на село Куртово Конаре, е действително една перла и може да украси короната, която вече две години ковем в Стамболийски, мотивира се колоритно пред общинския съвет в докладна записка кмета Мараджиев.

Имотът разполага с парк от 1400 декара лонгозна гора и с около 300 декара декоративен парк с редки растителни видове, както и езеро с водни лилии на площ от три декара, в което навремето са плували лодки. В момента в имението има над 200 елена и много сърни.

Моето желание е резерватът да бъде отворен за посетители, защото кое малко момиче например не мечтае да стане принцеса и да живее в дворец. Или кой възрастен не е любопитен да види отвътре един палат. Смятам, че спокойно дворецът може да бъде отворен за туристи срещу една определена символична такса, както е в градината и двореца в Балчик, както е и в Евксиноград, обяснява в предложението си до общинските съветници кмета Мараджиев. А те му възложиха да внесе мотивирано искане до Министерски съвет и да задейства процедурата.

Юристи обаче твърдят, че заради особения си статут, дворецът трудно ще бъде прехвърлен безвъзмездно на община Стамболийски. Общинският съветник Атанас Мавродиев, който бе изгонен от днешната сесия заради пререкание с колегите си, анализира желанията на Георги Мараджиев с чувство за хумор. Кметът на Стамлолийски иска да стане Царят на Стамболийски, коментира той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина