БългарияГероите на деня

Каназирева: Партийните чиновници окупираха Пловдив


Качествените експерти винаги ще разчитат на подкрепата ни, подчертава лидерът на Съюз за Пловдив
 
Всички искаме да живеем в град, където хората имат стимули да работят, където администрацията прави живота по-лесен и където работните места в публичната сфера се заемат от най-добрите кандидати. Такъв град ли е Пловдив? Със съжаление трябва да признаем, че нашият град не е такъв. Че тук не администрацията служи на хората, а всичко е устроено така, че хората да служат на администрацията, подхваща темата за чиновниците Дани Каназирева, лидер на Съюз за Пловдив.
Това не са празни приказки, а извод след сериозни анализи на финансите на община Пловдив. Бюджетът за 2015 година засили още повече тази негативна тенденция. Ето и числата:
Най-големият разход и през тази година ще бъде за заплати, осигуровки и издръжка на администрацията и на дейности, които се финансират от общината. Предвидени са 187 милиона лева – това е с 20 милиона повече от миналогодишните 167 милиона. Част от този ръст се дължи на по-високите цени на тока и парното, но това е наистина малка част. Само за заплати и осигуровки тази година ще платим 110 милиона, при 102 милиона преди година. Къде отиват тези пари? Нито обслужването е станало по-добро, нито услугите са станали по-качествени. Отговорът е много прост: администрацията, общинските фирми и ведомствата на общинска издръжка бяха превърнати в хранилка за верни партийни кадри. Трябва да сме признателни на всички експерти в централната и в районните администрации, на всички учители, здравни и социални работници, на всички честни и трудолюбиви хора на общинска издръжка. Но наред със съвестните служители Пловдив издържа стотици, а може би и хиляди, партийни послушковци, които са настанени на работа – по възможност с по-малко отговорности и с по-високи заплати. За последните три години хората на общинска издръжка са увеличени с над 1000. Така кметът се превръща в най-големия работодател на територията на Пловдив – над 10 хиляди души чакат заплати от общината. И кметът – както и да се казва той, се превръща в местен феодал, от когото зависят съдбите на десетки хиляди семейства. Това е инструментът, с който кметът си осигурява мнозинство за решенията в Общинския съвет – всяка партия има активисти, а те всички имат семейства, които търсят работа. Градът ни е окупиран от тази невидима войска – партийните послушковци са навсякъде и ни струват все по-скъпо. Кой за кого трябва да работи? Тази порочна ситуация води след себе си още проблеми. Всеки кмет иска да си гарантира властта. Затова трябва да назначава още и още партийци на работа. Те струват повече и повече на бюджета. И за да може да ги издържа, общината увеличава таксите и данъците. За 2015 година бюджетът предвижда 49 милиона приходи от такси и 47 милиона от данъци. Да, правилно прочетохте – повече пари от такси, отколкото от данъци. Затова администрацията спира да се интересува дали икономиката в Пловдив се развива – ако няма бизнес и няма достатъчно данъчни приходи, ще увеличим таксите. С тази максима градът ни се управлява вече години.
И стигаме до най-тъжния извод: отново сме жертви на изобретената още от БКП система за развитие на партийните кадри. Топли местенца за всички послушковци, а хората да работят денонощно, за да ги издържат. Не искате ли да променим това?, пита след анализа си Дани Каназирева. Всички качествени хора в общината могат да разчитат и винаги ще имат нашата подкрепа. „Съюз за Пловдив“ е против партийните чистки. Ние вярваме, че качеството и бързината на работа са отговорност преди всичко на кмета. Той или тя трябва да създаде такава организация, за да мотивира всички служители да бъдат полезни за пловдивчани, допълва Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Вземи най-накрая да млъкнеш, като искаш някои да ти се връзва на глупостите, ходи да се жалваш на кварталните алкохолици докато им сервираш в кварталното кръчме с мъжа ти. Не се спря майна, чак банална взе да става с баналните си изказвания целящи да се оплюе кмета. Тотев остава, Герб остават и Пловдив ще продължи напред, сервитьорко

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина