БългарияГероите на деня

Избраха единодушно Чавдар Грошев за ръководител на Районна прокуратура- Пловдив

Вторият кандидат – Димитър Беличев се отказа по причини от личен характер

Реформа трябва да има. Тя трябва допринесе оптимално за изравняване на натовареността, заяви пред прокурорската колегия към ВСС Грошев

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно избра за административен ръководител на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев, който и към момента изпълнява функциите на ръководител на обвинението в града, съобщава изданието Правен свят. До днес кандидатите за поста, овакантен след като доскорошният ръководител на прокуратурата Гергана Мутафова стана член на Съвета, бяха двама. Вторият кандидат – Димитър Беличев обаче се отказа от надпреварата в последния момент, заради внезапно настъпили причини от личен характер, уточняват от Правен свят.

В хода на изслушването, пред прокурорската колегия на ВСС, Грошев открои няколко важни момента от концепцията си. На първо място той подчерта, че Районна прокуратура – Пловдив е добре работеща структура, с натовареност перманентно над средната за страната. По негови данни за миналата година районните обвинители в града са внесли 1651 обвинителни акта. Намаляла е и прогресията на върнати обвинителни актове, смята новият ръководител.

"Всички тези показатели свидетелстват за успешната работа на всички колеги. Те се базират не само на доброто ръководство на прокуратурата, а и на служителите, които заслужават адмирации", заяви по време на изслушването си Грошев.

Пред съдебните кадровици той изтъкна постиженията на прокуратурата в последните години. Според него, значително са се увеличили осъдителните, за сметка на оправдателните, присъди. "Използва се в пълен мащаб институтът на бързото производство. Това е най-добрият начин за приключване на едно производство. Така се повишава и доверието на обществото в прокуратурата", смята Грошев.

Избраният за ръководител на Районната прокуратура в Пловдив увери, че ще работи за повишаването на квалификацията на обвинители, за тяхната равномерна натовареност, както и за осигуряването на спокойна обстановка на работа.

Грошев обяви още, че в периода, в който изпълнява функциите на административен ръководител, е възложил 70 дела на следователите от окръжно ниво.

На зададен въпрос от съдебния кадровик Огнян Дамянов за отношението му към съдебната карта, Грошев изрази становище, че наличното предложение за реформа трябва да претърпи известни корекции. "Реформа трябва да има. Въпросът е да се избере такъв модел, че реформата да е осъществена по начин, който ще допринесе оптимално за изравняване на натовареността. Предложенията от работната група за унифициран модел трябва да бъдат смекчени. Вероятно има прокуратури, чието съществуване е невъзможно в този вид. Унифицираният модел обаче трябва да претърпи известни трансформации и да бъдат привнесени елементи на диференциране. Следва да се прецени отдалечеността, достъпът, натовареността и инфраструктурата в района на прокуратурата, преди да се определи дали тя да бъде слята с обвинението в областния град или с друга прокуратура", коментира още Грошев, цитиран от Правен свят.

Членовете на прокурорската колегия изразиха удовлетворение от изложението и концепцията, представени от кандидата за ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив. Грошев притежава необходимия административен опит, познава проблемите и има ясна визия как да подобри работата на пловдивското обвинение, коментираха членовете на колегията. Самата Гергана Мутафова подкрепи напълно кандидатурата на Грошев, като подчерта, че дълго е работила с него и не се съмнява в качествата и уменията му да ръководи прокуратурата.

Така се стигна до избирането на Чавдар Грошев с гласовете на всичките десет от присъстващите членове на прокурорската колегия на ВСС. "Желая ви да продължите всичко онова, което е изградено от госпожа Мутафова, както и всички достижения, които изложихте тук пред прокурорската колегия", обърна се към Грошев на финала на процедурата главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина