БългарияГероите на деня

Destructive Creation ще ремонтират 100 пейки, поправят ги пак, дори да ги счупят

Общо 100 пейки в цялата страна ще ремонтира екипът Destructive Creation. Малките градски пространства са символ на общуването, на живота на открито – те са посредник между човека и природата. Проектът „Сервиз за пейки“ е част от по-големият проект _Място, чиято цел е да подобри градската среда с позитивни намеси в нея. До момента общо 10 партньора са част от инициативата, като Destructive Creation са едни от пионерите, вече ремонтирали 3 пейки в София. Един от следващите проекти е за промяна на парк „Самолета“ в Силистра. 

„Това, което ни кара да правим това, е че може да накараме тези пейки да изглеждат много по-добре с малко усилия. Тоест, с малко бои и материали е са готови“- казват младежите от Destrucive Creation –„„И да ги счупят, пак ще ги поправим”. Това е на база шопските поговорки и шопското твърдоглавие – И сам да съм в рейса, пак ще се бутам. Но ако обърнем този начин на мислене в друга посока, ще получим позитивно твърдоглавие. Да, нещата се развалят, ние ги поправяме. За съжаление понякога нарочно се чупят. Но не трябва да изпадаме в крайности и да смятаме, че всички чупят и никой не пази. Реално това не е вярно. Повечето хора пазим и оценяваме труда на другите, оценяваме хубавите неща. Ние не приемаме лично разрухата от хората, а по-големият проблем за нас е отношението на общината към тези процеси.“

Целта им е не просто да ремонтират пейките, а с помощта на артисти и художествени намеси те да се превърнат в произведение на изкуството. До края на годината ще бъдат ремонтирани още 97 пейки по територията на цялата страна. Основната  цел на художниците е да покажат и представят самоинициативата и доброволният труд в обществена полза с цел подобряване на градската среда, не просто като нещо хубаво – а като нещо наистина яко, привлекателно, даващо възможност за себеизразяване, нещо вдъхновяващо.

Изборът на първите ремонтирани пейки ще бъде от страна на артистите, след което жителите на София и други градове ще бъдат провокирани в социалните мрежи да споделят какво искат да променят в своя квартал и чрез конкурс ще бъдат избрани останалите пейки. Целта е активни граждани да изпращат снимки / качват във ФБ групата: преди-след намеси в публичното пространство, които показват определена активност – било то почистване, ремонт или добавяне на нови елементи на даденото място. Най-атрактивните кандидатури ще бъдат наградени с ремонт на пейките на тяхното място. Това ще става чрез предварително обявяване на дата за всяко място с цел включване на местните хора.

Проектът _Място е насочен към промяна на публичните пространства и се осъщестява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат.

Харесайте страницата на проекта “The Spot” във Facebook за да следите актуалната информация за нашите намеси в публичното пространство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина