Четвъртокурсничка от ТУ научи робот да следва неотлъчно хора и дори други роботи (ВИДЕО и СНИМКИ)

Евала

Дипломната работа на Божидара може да се приложи в бизнеса, земеделието и ежедневието на възрастните хора

Това са Божидара Неделчева и нейните специални роботи. Божидара е единствената млада дама дипломант по специалността „Автоматика и информационна управляваща техника“ в Пловдивския филиал на Техническия университет. В петък следобед тя защити дипломната си работа с тези две умни машини.

Четвъртокурсничката е „научила” робота Кука (черният) да следва другия си събрат. Работата ѝ е отнела една година, под ръководството на преподавателката й д-р инж. Севил Ахмед, с която са създали софтуера. Божидара е програмирала робота да следва неотлъчно хора и дори други роботи. Кука разпознава обекта, който се движи пред него, започва да го следи и повтаря движенията му.

Според д-р Севил Ахмед, дипломната работа на Божидара е много перспективна. „Тя е свързана с мобилна роботизирана платформа, която разпознава и избягва препятствия в затворена среда. Върху движещия се робот е интегрирала допълнителни сензори, за да може да се избягват препятствия, които не попадат в обсега на лазерния далекомер, който е основния сензор и връзка. Прикрепила е и още 3  сензора, с което се подобрява автономното поведение на робота. Най-вероятното приложение на дипломната работа е в споделена работна среда човек-робот или робот-робот, “ коментира д-р Ахмед.

Проектът на Божидара няма да приключи с дипломирането ѝ като бакалавър. Тя има амбицията да продължи да го развива. Следващата стъпка на екипа е да добави и функция за камера, за да може обектът да се разпознава не само по габаритите, а да се „идентифицира” съвсем точно. Младата дама искрено желае да се развива в това поприще, планира след магистратурата, да кандидатства за докторантура и да се присъедини към научния екип на Техническия университет.

Постигнатото от Божидара може да се приложи не само в производството, а още: в транспорта, селското стопанство и дори в обикновеното човешко ежедневие. Например, в поддържането на дистанция между два движещи се автомобила с автономно управление, или така наречените коли без шофьори; също при формациите или двойките роботи – майстор и чирак, който го следва и/или подава инструменти; роботи-бригади на полето при пръскане на ниви,  които поддържат постоянна дистанция помежду си, така че да не останат необработени ивици. Така роботите могат да запълнят дефицита от работници.

Командата “Робот, след мен!“ може да върши чудесна работа в помощ на възрастни хора, смята дипломантката. Веднага ѝ хрумва, че Кука може да следва малък робот прикрепен за възрастен човек, а следящата машина да пренася и тежката чанта с покупки. Именно такива експерименти правят в момента в лабораториите на ТУ, вдъхновени от японски роботи, които носят покупки.

Бъдещият инженер Неделчева казва, че оценява и рисковете от взаимодействието между двата робота. „Те са свързани с правилното предаване, приемане, четене и анализ на информацията от сензорите. Тази информация от моя робот се предава в сървъра на Техническия университет, там се обработва и в реално време се задават команди към следящия робот. Ако по някаква причина обратната информация „пропадне“, резултатът най-често е един буйстващ робот, който се блъска във всичко заобикалящо,“ коментира Божидара.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.