Изпод тепетоМнения

Зам.-кметът Стефан Стоянов сред топ иноваторите в Европа

Класацията се организирана от Res Publica, Google, Международния Вишеградски фонд и Financial Times

Зам.-кметът Стефан Стоянов влезе в супер престижната група на топ иноваторите в Европа. Той е сред четиримата българи финалисти в третото издание на класацията New Europe 100, която ежегодно поставя във фокуса на вниманието иновациите в Централна и Източна Европа. Стоянов бе отличен заради въвеждането на програмата Монтесори в детски градини, както и за други образователни проекти.

Financial Times, Res Publica, Google и Visegrad Fund публикуваха третия годишен списък за Централна и Източна Европа с личностите и организациите, които променят тези региони. Те са от средите на политиката или бизнеса и се отличават с иновативни подходи в областта си, развитие на предприемачество и необичайни подходи към съществуващите проблеми. Целта на класацията е да се повиши профила на водещи световни лидери в развиващите се европейски страни и да се изградят връзки с тези в авангарда. Претендентите бяха избрани от Res Publica,  списание базирано във Варшава, Google, Вишеградския фонд за насърчаване на интеграцията в рамките на Централна Европа и Financial Times. Софтуер за управление на безпилотни автомобили, компания за телемедицина в подкрепа на бременните жени, приложение за съобщения със жестомимична анимация – това са само част от проектите на финалистите в третото издание на класацията New Europe 100. Другите трима българи са Атанас Киряков, изпълнителен директор на Ontotext, чийто продукти се използват от BBC, British Museum и от големи търговски компании, както и Антон Ценов и Николай Андонов, основатели на Start it Smart- платформа за обучение и теренинги на млади предприемачи.
Конкурентите в NE100 създават приложения, прокарват социални инициативи, организират събития, които са нужни на гражданите на Европа и света. Общото между тях е, че споделят креативния си заряд и с това спомагат за развитието, както на техните проекти, така и на целия региона на ЦИЕ.

“Искахме да разкажем историите на креативни социално ангажирани предприемачи от Централна и Източна Европа. Нашият регион може да се гордее със своите програмисти, предприемачи, изобретатели и хората които подкрепят културата, които днес дават тласък на бъдещите иновации“, зави Войчех Прибилски, президент на фондация Res Publica, съорганизатор в проекта.    

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори. Тази година финалистите са индивидуални или бизнес екипи (54%), обществена дейност и политика (29%). Сред останалите категории са наука (10%), медии и култура (7%)

“Ясно видима е тенденцията да се появяват успешни бизнес начинания базирани на иновациите в Централна и Източна Европа. Това демонстрира огромният потенциал на региона и как информационните технологии и дигиталната икономика, са не просто предизвикателство, но и огромна възможност за изключителните изследователи, амбициозните предприемачи и креативните автори, да превърнат плановете си в реалност“, заяви Марта Пошлад, директор „Публични политики и правителствени връзки за ЦИЕ“ в Google.   

“Идеята на New Europe 100 е да демонстрира потенциала и креативността на хората от Централна и Източна Европа. Това е платформа за изграждане на мрежи от познанства и спомага на кандидатите да се срещат и да обменят идеи. Ние вярваме, че това е най-добрият начин да подпомогнем развитието на свежи и иновативни идеи, от което ще спечели целия регион”, заяви Беата Яжевска, изпълнителен директор на Международния Вишеградски фонд.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Под тепето много мазнене много PR. Не видяхте ли че хората го разкрива този дето излага града с пирфектния си английски. Кой въобще го интересува

  2. Ха, ха, ха…..Да не забравяме, че и топ парашутист с топ татко, с топ чичо, с топ гимназия, с топ диплома, топ организатор на чалга партита на Античния , топ пич, топ талант, топ артист, топ германофил, топ красив, топ успЕл.Тотален топ оф дъ топ гъньос.Аре моля ви се…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина