Изпод тепетоМнения

Загива поредна пловдивска архитектурна красавица

85-годишната сграда ще отстъпи място на нова кооперация

Съседите от квартала тъжно гледат разрушението от няколко дни

Поредната красива пловдивска къща ще остане само в архивните снимки и спомените на пловдивчани. Стилната двуетажна къща на улица "Тракия" от няколко дни е пълна с работници, които изнасят интериора и разрушават бавно конструкцията ѝ. Към 8 август, сряда ,е премахнат част от покрива.

Самата сграда и на няколко места в квартала са поставени надписи, че инвеститор ще унищожи сградата и се извинява за неудобството, което ще причини на гражданите. Самите пловдивчани от района, преминавайки покрай разрушението тъжно регистрират загубата на поредната красавица.

Двуетажната къща е построена през 1933 година, което е изписано и на мозайка на самия вход на къщата. Това изписване е типичен почерк за архитектите от 30-те години, като много стари къщи от Царство България са с подобен "подпис". Сградата е типичен представител на модерната архитектура, обичайна за Пловдив и България в последните години преди социализма. Фасадата е изцяло изчистена от орнаменти, като единствената декорация е самата мазилка, разделена на стилни квадрати. Прозорците са широки, което осигурява обилно осветление в стаите. Специфичен акцент е и оформянето на стълбщните прозорци – обединени в три дълги вертикални отвора.

Сградата е била част от по-голям квартал, който е стигал до ул. "Авксентий Велешки". Голяма част от него обаче е премахната и много сгради – съборени за построяването на Младежкия дом през социализма. Изглежда и днес процесът на унищожаване на старите пловдивски къщи продължава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина