Изпод тепетоМнения

Връщат арката на Димчо Павлов в Цар Симеоновата градина

Арката се връща в Цар Симеоновата градина след 3 години в забвение

Арката на скулптора Димчо Павлов, посветена на Първото българско изложение, ще бъде върната в Цар Симеоновата градина в близките дни. За това са се споразумяли активни художници и кметът Иван Тотев. Арката бе премахната при последните ремонти на парка, след което престоя дълго време в складовете на „Градини и паркове”, без да е ясна нейната съдба.

След проведени разговори с общинската управа Снежана Фурнаджиева и Цвятко Сиромашки са посетили складовата база на общинското предприятие, където арката е съхранявана. Тя е била отделена и внимателно поставена на безопасно място, като е в отлично състояние, без никакви наранявания, уточни Снежана Фурнаджиева.

Очаква се в близките дни тя да бъде поставена обратно в Цар Симеоновата градина. Тъй като оригиналното ѝ място днес е върху алеята от фонтана Деметра до новия т.нар. „виенски” павилион и ще пречи на преминаващите, ще се търси нова локация. Единият вариант е тя да е встрани от тази алея, а другият – някъде в близост до площад „Централен” към входа на градината.

Предложение за точното ѝ място Фурнаджиева и Сиромашки ще дадат през следващата седмица. След това поставянето е вече ще е технически въпрос и може да се случи в съвсем кратки срокове.

Точно преди 3 години – през март 2015 година по време на реконструкцията на Цар Симеоновата градина арката, която е посветена на Първото българско изложение, бе премахната. Известно време никой не беше наясно нито къде е тя, нито защо е премахната. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Интересно!Наивно!Глупаво и нахално!След като не знаеш нищо за един известен не само в България творец да му премахнеш произведението от емблематично за Пловдив място?!
    Днес се навършват 21г.от както Димчо не е на този свят!
    Може би има провидение благодарение на С.Фурнаджиева и Ц.Сиромашки.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина