Изпод тепетоМнения

Великолепната къща Клианти готова до края на годината

Реставрацията приключва, паметникът на културата връща блясъка си срещу 2 милиона лева

Таваните са с 24-каратов варак, стените са рисувани от неизвестен майстор през 1817г.

Великолепната къща Клианти ще бъде готова до края на годината. Художествената реставрация на стенописите и изключителните тавани ще приключи до два месеца, след което остава единствено обзавеждането. Мебелите също ще бъдат реставрирани, за да придобие къщата напълно автентичен вид.

Работата по декорацията започна през 2014г. Вече завършваме. Всички оригинални фрагменти бяха разкрити, открихме и свалените такива, които бяха на склад и ги върнахме по местата им след реставрация, разбира се. Борим се да се движим по оригинала и не правим никакъв компромис в това отношение. Не си съчиняваме, защото, за беда, има и такава практика. Таваните са напълно завършени, остава работа по стените на къщата, обясни ръководителят на екипа, който възражда Клианти- Джовани Димитров. От общината припомниха, че до преди няколко години къщата е била пълна руина и е била пред рухване. Администрацията се ангажира с финансиране на укрепването, ремонта и реставрацията й, като цялата сметка ще излезе близо 2 милиона лева общински средства.

Сигурно е, че паметникът на културата от национално значение ще се превърне в един от най-привлекателните обекти в Стария град след завършването си. Декоративните елементи са  уникални. По красивите тавани има дори 24-каратов варак. Стените за изографисани през 1817г. Авторът на стенописите обаче е неизвестен. Бил е изключителен майстор. Затова и толкова сложна е работата върху оригинала и по него. Четири месеца работя върху тази стая например, като ми остава най-сложното- запазеният напълно оригинален пейзаж на едната стена, обясни художник-реставраторът Елена Кривошиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина