Изпод тепетоМнения

Свалиха мазилката от каменните колони на сградата на АМТИИ

Въпреки това архитекти обмислят да подадат сигнал до Министерството на културата

Мария Шнитер: Не мога да повярвам, че академия по изкуствата направи това

Мазилката, с която най-безобразно бяха запечатани и обезобразени вековните каменни колони на репетиционната сграда на АМТИИ на улица Съборна, е била свалена от дюлгерите след силната реакция срещу действията на ВУЗ-а и абсурдния ремонт на сградата. Припомняме, че ромска бригада започна да опакова автентичните четири колони на архитектурния шедьовър на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер. Малко по-късно обаче от Академията явно са осъзнали каква грешка са направили и мазилката е била свалена, вероятно с пясъкоструйка. Въпреки това архитектурната общност продължава да се възмущава от това, което направи ръководството на университета и вероятно ще подаде сигнал до Министерството на културата. Потресена е и внучката на Йозеф Шнитер- Мария Шнитер.

Ужасно е. Не мога да повярвам, че академия по изкуствата направи това. Защото очевидно не е било заради укрепване. Просто някои е решил да си „разкраси” този паметник на културата. Дядовите къщи седят, не падат. Мъчно ми е, като гледам как някои хора се упражняват по тях. Жалкото в тази ситуация, че става въпрос за институция, която се занимават с култура и културно наследство. Ако хората там не знаят какво правят, не знам кой трябва да им каже. Вместо те да вървят и да дават пример, правят щуротии, коментира пред Под тепето Мария Шнитер. Тя се чуди и защо се изтръгва старата автентична дървена дограма от такива сгради, като на нейно място се поставя евтино ПВЦ.  Чудя се дали отново някои не усвоява едни пари, завършва тя.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Преди да се пише подобна публикация и да се правят такива коментари защо никой не се запита „Кой е поръчал музиката“? Защото който плаща, той поръчва, а тая сграда не е на Академията.

  2. Ехаааа, колко е хубавко да „разкрасим“ културното си наследство. И разбира се виновни за това пак няма да има. Да ни е честита управата с ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ!

  3. Браво хора!! В тези времена медии като вашата и „Господари на ефира“ вършат повече работа от прокуратура, полиция и съд взети заедно. Тази държава не се различава по нищо ит една бананова република. Благодарим ви че имате съвест и се опитвате да правите промяна към по-добро. Относно „академията“ ще кажа едно: По делата им ще ги познаете….
    Професори…. муааахххаааааааа

  4. Браво за навременната намеса. Същото положение бе и с каменните колони на партерно ниво на книжарницата на Джумаята, която пак мисля е на Й.Ш. Там ги опаковаха със стиропор – потресаващо! Аз писах на общината по този случай, но не ми взеха сигнала предвид.
    ПодТепето биха ли проверили случая, моля, така че да се махне грозната изолация от тях и е отново на показ камъка?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина