Изпод тепетоМнения

Шпакловаха автентичните колони на сградата на АМТИИ на Съборна

Съмнителен ремонт на изключителния паметник на културата с щампата на Шнитер

Архитекти недоумяват как Академия за изкуства може да си позволи такива своеволия

Дюлгери шпакловаха автентичните колони на един от бисерите в наследството на Йозеф Шнитер- строената за Окръжна комисия сграда на АМТИИ на улица Съборна. Шедьовърът на великия архитект е жертва на съмнителен ремонт от страна на строителна бригада, очевидно без никакъв опит в реставрацията на паметници на културата. Още по-странен е фактът,  че дейностите по фасадата са възложени не от друг, а от Академията по изкуствата. Припомняме, че имаше много въпросителни около ремонта на основната сграда на университета, а Жълтото училище продължава да се руши, тъй като държавата все още не е осигурила финансиране.

Ремонтът на една от най-красивите пловдивски сгради предизвика гнева на архитектурната общност под тепетата и на хората, които се борят за опазването на културно-историческото наследство. От АМТИИ нямат разрешение от Паметниците на културата да шпакловат оригиналните каменни колони на Шнитер, но са го сторили. Заради това още в понеделник архитекти ще пускат сигнал до Министерството на културата. Те не разбират защо трябва да бъдат шпакловани автентични каменни колони и недоумяват, че това се е извършило със съгласието на ръководството на Академията. Работниците, извършили тази манипулация, са се постарали тя да придава автентичен вид като краен резултат чрез поставянето на мрежи, върху които е полагана мазилката. Но това не дава отговор на въпроса „Защо?”.  

Отделно от това мазилки са полагани и по други части на сградата, при това с видима непрецизност. Боята по фасадата се още е рехава и прозира. Появяват се и някакви странни колоритни елементи по терасата, на която в момента очи вади странен розов цвят. Да не говорим, че още преди време красивата дървена дограма бе заменена от евтино ПВЦ.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. До недоумяващия читател, благодаря за пояснението как се изписва на латиница абревиатурата на материала. Само че тук коментарите са на кирилица и не е зле да Ви осведомя, че wikipedia се попълва на доброволни начала от различни хора, които със същия късмет може да са награмотници. На чист български език се пише ПоливинилХлорид, следователно когато се пише на български език се съкращава ПВХ.

  2. Защо ли? Ами например защото го няма НПК Пловдив, защото няма и един архитект на щат в управление „Старинен Пловдив“. Едни лелки, на които никъде не им пише имената се разпореждат и уж опазват наследството. Наемат съмнителни бригади от шпакловкаджии от близките села и паланки, послушни и евтини. Такива изпълнители търси Общината и нейните подразделения за обществените поръчки.

  3. Моля ви, научете се че прозорците са ПВХ (поливинилхлорид), а не ПВЦ, смешно е да коментирате използвани материали и методи на реставрация, след като нямате елементарни познания за тях. Особено когато пишете статия по този въпрос.

  4. Кой измисли и позволи тази идиотщина!? Тези колони съм ги чистил и укрепвал и консервирал милиметър по милиметър преди 25 години! Втрещен съм от некадърността и безумието на …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина