Изпод тепетоМнения

Реставрират изумителната баня в къща Хиндлиян с 8 хиляди лева

Възрожденската сауна ще заблести след 90 дни

Стартира реставрацията на изумителната баня в къща Хиндлиян. В следващите 90 дни специалисти ще върнат блясъка на изключително красивото помещение за къпане в паметника на културата от национално значение, построен през 1834г. Проектът за укрепване и реставрация на банята е готов от 2013г., но се изчакваше подходящия момент за старт на дейностите, тъй като са били нужни хидроремонти на цялата постройка заради подпочвените води и обратния наклон на двора на Хиндлиян. Банята е една от общо двете изцяло запазени подобни съоръжения в Стария град. Другото такова се намира в къща „Златю Бояджиев”.

Последната реставрация на това бижу е било в средата на 70-те години. Най-важното е, че след последните ремонти, влага в банята вече няма и нашата работа може да започне. Първо ще почистим компрометираните елементи, после ще укрепим цялата структура. Предвидена е химическа обработка на засегнатите от микроорганизми части от стените. Ще реставрираме и всички пластични елементи. Дейности тук в следващите 90 дни ще бъдат извършени срещу между 7 и 8 хиляди лева, обясни реставраторът Никола Стоянов.

Банята в Хиндлиян е една от малкото в миналото, в която е имало течаща топла вода. Тя се е загрявала чрез голямо огнище зад чучура, което се е намирало в кухнята на къщата. То е създавало пара, която е вървяла по кухите стени на помещението и го е отопляло цялото. Съоръжението е функционирало подобно на сауна или парна баня, обясниха на място специалистите. Те ще работят по уникалните декорации по стените и таваните. Както и върху елементите от мазилка на базата на мраморно брашно и гасена вар. Ще обърнат внимание и на красивите куполи, които допускат слънчевата светлина в помещението.  

Къща Хиндлиян ще е приоритет на община Пловдив през цялата следваща година. Догодина в Стария град ни предстои много работа. Започваме с къща Ламартин. Ще работим и в Мексиканска графика. Продължава реставрацията на Етнографския музей. Вече се мисли и за занаятчийската чаршия по улица „Стръмна”. Предвидени са реставрационни и ремонтни дейности още на Недкович и двете сгради на Градска художествена галерия. Ще продължат и разкопките на Небет тепе. А къща Клианти ще отвори за посетители още пролетта, обясни на място зам.-кметът по културата Амелия Гешева.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Парите за Пловдив 2019 отишли за клетки в зоопарка а той брутално незаконен.Тия крадливи герберчета да ги набутат по клетките а кмета в клетката с огледалата да си гледа постоянно крадливата мутра.И всички рейсове да минават през зоокъта да ходим да им хвърляме бонбонки.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина