Изпод тепетоМнения

Проучват на 100 % Източната порта 40 години след първите разкопки там

Общината изготвя проект за обекта, с който догодина да кандидатства за финансиране пред Регионалното министерство

Нужни са между 8 и 9 милиона лева за реализиране на идеята в цялост

Кметството откупило къща в съседство, прави от нея информационен център

Експерти от Археологическия музей влязоха в Източната порта на древния Филипополис, за да проучат така важния, но неглижиран с годините, обект на 100 %. Новите археологически проучвания стартират точно 40 години след разкриването и първите разкопки на най- големия и важен вход към древния град. Старт на дейностите на терен днес дадоха кметът Иван Тотев, заместникът му Александър Държиков и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Ръководител на проучването е Мая Мартинова.

Мая Мартинова е ръководител на проучването на Източната порта Това е последният голям археологически обект в Пловдив, в който археолози и местна власт фокусират внимание и средства. Идеята на общината е паралелно с разкопките да се разработва проект за цялостното експониране на Портата, както и за изграждане на информационен център в непосредствена близост. За тази цел, с решение на общински съвет, кметството се е явило на търг при съдия изпълнител и е закупило къщата, която е в пряко съседство с ключовия вход към Филипополис. Зимата ще проектираме сградата, която да се превърне в информационен център с открита тераса към обекта, уточни на място кметът Тотев.

Общината е закупила тази къща, за да я прави информационен центърТой подчерта, че разкопките няма да са пълни, тъй като на практика 90 процента от обекта е проучен. Това, което ни интересува най-много обаче не е проучено на 100 процента.  Говорим за самата порта. Част от нея е в насипа, който осигурява достъп до обекта. Тя остава скрита, а ние  искаме да я извадим,да отворим тази част, която съдържа самата порта. Тя влиза малко в тротоара и едното платно на улицата. Възможно е, и най-вероятно това ще се случи, когато дойде времето Мая Мартинова и екипът ѝ да отворят двете кули от портата, да влезем малко и под улицата, тъй като искаме да разкрием в пълен блясък този обект, уточни кметът.

Археолозите трябва сами да преценят какво се крие под тротоара и улицата и ако то е ценно и може да обогати представата за историята на Пловдив, от администрацията са готови да направят друга улична регулация на зоната. Няма да затваряме улицата, както беше с Епископската базилика, но може би ще трябва да реализираме различно преминаване тук. Оставяме си вратичка да направим промяна на уличната регулация, ако се наложи. А най-вероятно ще се наложи. Всички искаме, когато говорим за Източна порта, този обект да е експониран симетрично, да бъдат показани основите на двете кули на самата порта, поясни градоначалникът.

Той смята, че Източната порта е един от обектите, който до голяма степен може да бъде повдигнат над нивото на терена, тъй като има запазен страшно много автентичен материал на място. А има и много елементи, излезли при разкопките преди 40 години, които не са на обекта в момента, но пък могат да бъдат върнати, за да бъде експониран той максимално пълно и в оригинал.  Тук ще можем да реализираме обект, който да дава по-пълна представа как точно е изглеждал този централен вход към древния град, който е водил към пристанището на Марица. Ще направим такъв проект, в който ще включим цялата тази субструкция тук на място – капители, фризове, цели колони. Те могат да бъдат възстановени, отбеляза Тотев и обясни за предстоящия проект за съхранение и експониране на Портата.  

Много са важни месеците до март, за да можем да вървим паралелно с проучването и проектирането. Ще сключим договор с проектанти докато вървят разкопките, за да могат те да работят с онова, което Мая намира. Целта ни е да имаме готов проект, дай боже съгласуван с НИНКН, някъде около края на март или началото на април. Тогава очакваме Регионалното министерство да отвори програма за такива културни паметници. По предварителна информация,  стойността на проекта ще бъде 8-9 милиона лева. Смятаме да включим обекта в тази програма на министерството заедно с информационния център и други паметници около тази зона. Това, съчетано с публичните инвестиции, които ще бъдат в целия квартал със средства от Региони в растеж, ще промени вида на цялата зона. Нашата цел е Източната порта да бъде на 100 процента проучена, като паралелно с това да имаме готов и съгласуван проект, за да бъдем готови, когато се отвори програмата на Регионалното министерство.  А по-късно да свържем Източната порта с Малката Базилика, каза кметът.

Екипът на Археологическия музей  започна работа на място с 20 хиляди лева, отпуснати от общината до края на този археологически сезон. Ако се прецени, че на пролет трябва да се работи още на терена, ще бъдат отпуснати допълнителни средства.

Очаквайте подробности по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Да изринат циганките къщи, които са построени неправомерно върху общински терени и да разкрият всичко! Аз си представям как пътят се затваря и се разкрива всичко под него чак до разкопките на Понеделник Пазара. На Пазара така или иначе не му е там мястото.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина