Изпод тепетоМнения

Пловдивският театър тръгна на най-голямото си пътешествие- към Итака

Драмата стартира мегапроектът „Одисей”, който ще излезе извън пределите на България

Директорът на театъра Кръстю Кръстев: Формата на живота е движение. Нямаме страх от движението напред.  Щастлив съм, че имаме куражът и възможността да си пожелаем „Одисея- Човекът, който пътува”

Драматургът Александър Секулов: Няма по-голяма приказка за човека, който пътува между световете, за да открие себе си

Режисьорът Диана Добрева: Търсим духа на Одисей. Надявам се да бъдем достатъчно луди, силни, с чисти сърца, трудолюбиви и достатъчно безкомпромисни в тази ни мисия

Иво Дернев

Пловдивският театър тръгна на най-голямото си пътешествие. Драмата потегли към Итака със старта на сценичния мегапроект „Одисей”, с който има амбиция да излезе извън граница. Авторската продукция, която ще е част от официалната програма на Пловдив- Европейска столица на културата 2019, се очаква да е най-голямото театрално приключение, реализирано в България в последните години. От сега е ясно, че на сцената ще видим поне 40 актьора, а целият екип на пловдивския „Одисей” ще е над 200 души. Проектът ще е международен, като първият голям партньор от чужбина, вече потвърдил участието си, е Гръцкият национален театър. Очаква се премиерата на мащабното представление да е в средата на февруари, догодина. До зимата на 2019г. работата по реализирането на „Одисей” ще е непрестанна и денонощна. По едноименния текст на Омир работи драматургът на Драмата Александър Секулов. Режисьор е изключителната Диана Добрева. Музиката е поверена на най-добрата- Петя Диманова, а автор на сценографията и костюмите ще е Мира Каланова. Театралният дрийм тим допълва Валери Къорлински, който отговаря за международната част от проекта и връзките му с другите Европейски столици на културата. А в последните два дни пловдивският театър направи безпрецедентен кастинг за артисти извън трупата, през който минаха над 70 души. Днес започна втората част от него- ателие и уъркшоп, който да отведе всички до посоката на „Одисей”, като участие в тях ще вземат 48 актьора. Кои от тях ще излязат на сцената след повече от половин година, предстои да разберем.

Започна осъществяването на една стара мечта на целия екип. Това е проект, който е в главите ни от 7-8 години. Проект, за който дори не смеехме да мислим, че можем да осъществим като мащаб. Той обаче вече е в ход. От днес театърът е „Одисей- Човекът, който пътува”. Амбициите ни са големи, възможностите също. Това е изключителна проверка за потенциала на пловдивския театър, на пловдивската общественост и духа на града, подчерта директорът на културната институция Кръстю Кръстев на среща с медиите днес.

Вече имаме много съмишленици в лицето на Фондация „Пловдив 2019” и КЦМ. Всеки е добре дошъл да партнира финансово на този наистина огромен проект, който ще е един от най-важните в програмата на Европейска столица на културата 2019. Събитие, което ще остави трайна следа в Пловдив, тъй като 2019г. не е афиш, а път. „Одисей- Човекът, който пътува” ще е с международно значение и отзвук в другите Европейски столици на културата. Освен Гръцкия национален театър, активно ще си партнираме и с големия театрален фестивал в Сибиу. Директорът на фестивала в румънския град и артистичният директор на Гръцкия национален театър ще бъдат активни участници в целия процес и популяризирането на спектакъла. Амбицията на проекта ни е да постави Пловдивския драматичен театър на театралната карта на Европа, да отвори нашия театър към Стария континент, каза Валери Кьорлински.   

Тази мечта трябваше да се сбъдне на Античния театър, но той не може да е свободен за дълги репетиции по подготовката на едно безкомпромисно представление. Това ще оставим за друг път, уточни драматургът Александър Секулов.

По повод самия Омиров текст той сподели, че няма по-голяма приказка за човека, който пътува между световете, за да открие себе си. В този огромен мит има неудържима поезия. При подхода към един такъв монументален текст трябва да се ръководиш от принципа на радостта. Да не се страхуваш от него, да не го гледаш като паметник. Трябва да запазим хумора на текста и лекотата, с която Одисей влиза във всяка битка. Ще прочетете нашата приказка за Одисей, каза той.

След което обяви, че в проекта ще участва емблематичният гръцки музикант Янис Пантазис, който изработва музикални инструменти по технология от времето на Древна Елада, свири на тях и композира. Той ще дойде в Пловдив през ноември за уъркшоп заедно с трупата на Драмата. Ще участват и други балкански артисти. И не само. Търсят се всякакви международни партньорства, уточни Александър Секулов.

Щастлива съм за едно нещо- с актьорите в този проект ще имаме рядката възможност за обемен като време репетиционен процес и ще имаме място на сцената по всяко време. Като Одисей, ще изминем един път с много перипетии, за да стигнем до нашата си Итака. Самият процес е най-голямата радост за мен. Ще препокрием част от съдбата на Одисей през това наше пътуване. Надявам се да бъдем достатъчно луди, силни, с чисти сърца, трудолюбиви и достатъчно безкомпромисни в тази ни мисия, каза режисьорът Диана Добрева. Бог да ни е на помощ, усмихна се тя. Не знаем предварително нищо. Всичко ще се реди в процеса на нашия магичен сбор от хора, които са малки богове, създаващи малки, а понякога и големи светове. Ще проверяваме различни посоки и пътища. Не тръгваме на готово, подготвени, и това е най-хубавото. Най-важното за „Одисей” е да успеем да опитомим и хванем духа на този човек, който с една галера- вселена пътува в безвремието. Формата и визията на спектакъла ще се намери, трудно е да се улови духа, но сме решени да го направим, допълни режисьорът Диана Добрева.

Радвам се, че се направи такъв кастинг и уъркшоп, организиран от театъра. Това е огромна възможност за младите хора, подчерта Петя Диманова, която ще озвучи „Одисея- Човекът, който пътува”.

Този проект ще е създаден тук и ще носи духа на града, родил толкова Одисеевци, за които  Пловдив е техният пристан. Формата на живота е движение. Нямаме страх от движението напред.  Щастлив съм, че имаме куражът и възможността да си пожелаем „Одисея- Човекът, който пътува”. Същността е да открием духа на Одисей. Ще бъдем свободни в тълкуванието и интерпретацията на този велик мит. Очаквайте „Одисей- Човекът, който пътува” през 2019-та навсякъде- на спирката на булеварда, на Главната улица, в двора на театъра, на сцената му. Добре дошли в нашето пътешествие, каза за финал директорът на театъра Кръстю Кръстев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина