Изпод тепетоМнения

Пловдивските отбори на море в 5-звездни хотели, докато Общински съвет се чуди как да им опрости дълговете

Локомотив на плажа в 5-зваздния турски курорт днес

Локомотивци се потопиха в морската вода на турски курорт, отборът на "Ботев" заминава в неделя за същия

Администрацията опрощава избирателно дългове на търговски дружества, чийто собственик не е, а си търси упорито парите от неправителствени организации с идеална цел

Ботев и Локо висят близо 300 бона на хазната

Таня Кънева

Общинският съвет на Пловдив периодично през годините прекроява бюджета си, за да отпусне безлихвен спасителен заем на едни и същи общински болници, а в последствие да ги опрости. С оглед на социалните функции на тези здравни заведения, които са регистрирани като търговски дружества все пак, този факт е обясним и разбираем. Необяснимо е защо местната хазна иска да опрости дълговете на търговски дружества, които не са нейна собственост и не лекуват социално слаби пациенти.  

В дневния ред на първото заседание на Общински съвет Пловдив с днешна дата бе залегнало предложение за опрощаване на задължения на двата най-големи футболни клуба под тепетата към общинския бюджет. Става дума за близо 300 000 лева от дължими концесионни такси.  „Локомотив“ (Пд) дължи на общината 181 365,58 лв.  за концесията на част от подлеза на Централна жп гара, като главницата е 146 191,10 лв., а останалото са лихви. „Ботев” (Пд) има дълг от 114 233,88 лв. (103 083.83 лв. главница и 11 150,05 лв. лихви). Освен тези суми двата  клуба трябва да възстановят на Община Пловдив направените от нея разноски по частните граждански и изпълнителни дела. Те са в размер на 3695,35 лв. за Локо и 2331,60 лв. за Ботев.

Предложението дължимите хиляди левове да бъдат гласувани като „безвъзмездна финансова помощ” към пловдивските футболни грандове е направено от 12 общински съветници, начело с двукратния олимпийски шампион по кану-каяк Николай Бухалов, екскмета на Пловдив и бивш президент на ФК „Локомотив“ Спас Гърневски и други.

Така двата клуба са на път да разпалят не само страстите в местния парламент, а и да нажежат отношенията между останалите спортни клубове и общината. В Пловдив вече ескалира гражданско недоволство на фона на двойния аршин за дълговете към хазната, която се пълни основно от местните данъци и такси на хората.   

Явно предстоящият гаф е усетен, защото предложението бе оттеглено днес за разглеждане на следващо заседание на ОбС, а съветник № 1 Савина Петкова обясни, че това е заради неточната юридическа формулировка и че предложението не е минало през общински комисии.В същото време друг от вносителите – общинският съветник Атанас Узунов, който е и изпълнителен директор на „Локомотив” Пд, твърди, че комисиите са разгледали  предложението и са го одобрили.

На фона на случващото се в местния парламент, двата футболни клуба, които са и търговски дружества, действат по зимната подготовка на отборите и то в луксозни курорти зад граница.

От началото на седмицата до 29-ти януари "черно-белите" са в 5-звездния хотел „Сентидо Голд Айланд”. В периода от 29.01.2017 до 09.02.2017 г.  Локомотив ще бъде отново в Алания, но в друг 5-звезден хотел – „Голд Сити Комплекс”, съобщава официалната страница на футболния клуб.

Отборът на Ботев тренира на стадиона в Коматево до края на седмицата, а после отива на лагер при Локо в Турция

В същото време тимът на Ботев Пловдив започна втората седмица от зимната си подготовка, която също, както и първата, протича в лагерна обстановка на клубната база в "Коматево". "Канарчетата" ще имат занимания до събота, а в неделя тимът пътува за Турция, където ще проведе 12-дневен лагер в Алания, съобщават от клуба на ведомствения сайт.

Има двоен аршин, твърдят пловдивчани. Този сценарий е разиграван неведнъж и то все преди избори. Освен това не се прилага спрямо всички футболни и въобще спортни клубове на територията на общината, така че мотивът „подпомагаме спорта” не важи в случая.

Пример от реалния живот 

Осма поредна година неправителствената организация „Майки срещу дрогата”  получава писма от общината да плати дължима с лихвите сума за наем. „В момента тя стана вече 57 лв, а наемът на стая от 2009, която в този период беше необитаема заради наводнение и за това има протокол.” Това разказа председателят на сдружение "Майки срещу дрогата" журналистът Веселина Божилова. По думите й общината е с много последователна политика спрямо този дълга на Майките. „ И снимки съм им пращала от периода, и възражения съм писала, просто никой не иска да потърси този протокол. Тогава бяхме в Младежкия дом, който сега е Общински съвет, имаше ремонт, събирах хората в коридора сред строителните отпадъци,” уточни Божилова.

Кой ще плати опростените дългове? 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Какво да им опрощават – да ги глобяват – нито Стадион построиха, дължат наеми…

    Единствената им идея е да продадат някой мач, за да си развяват кесиите на топло и да си правят селфита с мацките на плажа! Никакво опрощаване!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина