Изпод тепетоМнения

Пловдив с анти-номинация за архитектурните награди WhATA

Пловдив е свързан косвено с две положителни номинации

Подготовката на Пловдив за "Европейска столица на културата" попадна в класацията на архитектите-блогъри WhATA, в негативната категория "Градски бъг". Според авторите на годишните архитектурни награди, пловдивската управа доставя "депресивни" новини за архитектурната гилдия с решението за събаряне на галерията на ул. "Гладстон" и преустройството ѝ с инженеринг, като същият подход ще се приложи и за кино "Космос" и площад "Централен". Неадекватното отношение на общината към Гарнизонна фурна също е сред аргументите за попадането на подготовката на Пловдив в негативната секция на класациите. Положително все пак е оценено новото лого.

Останалите негативни тенденции за годината, според блогърите, са събарянето на паметника пред НДК "1300 години България", връщането на автентичното място на бронзовия лъв от софийските казарми, събарянето на Двойната къща в София и некадърният ремонт на НДК по повод Европредседателството.

В положителен смисъл номинациите са доста. Проектът за урбанистична промяна на столицата "Визия за София" с ръководител Любо Георгиев, няколкогодишен директор на One Architecture Week в Пловдив е сред фаворитите. Номинация получава и пътуващата изложба "Български архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те", която и в момента може да бъде видяна в Пловдив в Total Sport. Други номинирани, като "архитектурно събитие на годината" са възраждането на Дома на хумората и сатирата в Габрово от Маргарита Доровска, проектът "Варна – младежка столица на културата", гражданската активност и протестите на "Спаси София", пърформънс "Мемореалити" в Червената къща, срещите “Архитектура разговаря” в Университета за архитектура, Студентската европейска архитектурна асамблея – България, която спечели европейското домакинство на INCM за 2018-а, казусът с Бронзовата къща в София и изложба “Re-Forget Your Past” на Никола Михов.

Всички номинации и в другите категории може да видите тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ТЕЗИ САМОЗВАНИ „МЪДРЕЦИ“ СА НАПЪЛНО КОМПРОМЕТИРАНИ, ЧЕТОХМЕ В КУЛТУРА: „класацията на архитектите-блогъри WhATA“ И АКО СА СИ НАМЕРИЛИ ПРАЗНОГЛАВИ СЪМИШЛЕНИЦИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛИ ТО СИ Е ИЗЦЯЛО ЗА ТЯХНА СМЕТКА В БЕЗРАБОТИЦАТА И ИЗТИЧАНЕТО НА МОЗЪЦИ ОТ БЪЛГАРИСТАН. АБЕ КАТО ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ – БИВА …

  2. „…урбанистична промяна на столицата „Визия за София“ с ръководител Любо Георгиев, няколкогодишен директор на One Architecture Week в Пловдив…“ ЯСНО. ТОВА Е ОНАЯ КЛИКА ОТ ЛЕКЕТА ДЕТО МИГРИРА ОТ SOFIA ARCHITECTURE WEEK / DESIGN W. / DANCE W. И ДРЪН-ДРЪН ФАНТАСМАГОРИИ БЕЗ ПРАКТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ МИГРИРА КЪМ „ПЛОВДИВ-ЗА-ЕДНО“ ПОНЕЖЕ ПО-ЛЕСНО СЕ ЦИЦА ОТ ПЛОВДИВСКИТЕ БУДАЛИ.

  3. С такива „културни мениджъри“ като Светлето Коюмджиева пловдивчани не бива да се учудват от тези номинации. Такива хора като нея само обслужват политически интереси, а не носят нищо стойностно за града ни!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина