Изпод тепетоМнения

Кой си тръгна с Награда „Пловдив“

Кметът на град Пловдив Иван Тотев връчи последната и най-голяма награда – тази за запазване на културното наследство

Паулина Гегова

Премина и тазгодишната церемония по връчването на престижните Награди „Пловдив. С тях се удостоиха творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през 2016 година.

Церемонията започна с появата на Кръстю Кръстев – директор и художествен ръководител на Драматичен театър Пловдив, който е и домакин на наградите. Той призова всички да запазят минута мълчание, като по този начин отдадат почит на загиналите в снощния атентат в град Манчестър.

След това забавата започна. За музикалната програма се погрижиха изпълнителите от Биг Бенд Пловдив, а за доброто настроение водещите – лицата на Пловдивския театър. На сцената се редуваха Елена Атанасова, Симо Алексиев, Ирен Алексиева, Димитър Банчев, Мария Генчева, Ивайло Христов, Петър Тосков, Деница Димитрова и още много. Всички те се превъплътиха в амплоато на свои герои от постановки, в които участват и цитираха част от монолозите си, като така си спечелиха бурните аплодисменти на публиката.

Колкото до номинираните, те бяха над 40 в 10 категории, различни една от друга, но обединени под общата цел на изкуството и културата. А ето ги и победителите в съответните раздели:

„Художествена литература“ – Александър Секулов за книгата „Море на живите“;

„Художествен превод“ – Анета Тошева за превода на френския роман „Напълно побъркан“ от Жил Льогардиние;

„Журналистика“ – Руслан Йорданов за информационната платформа Plovdiv Time; 

„Архитектура“ – „АРКОНТ-А“ООД  с водещи проектанти: Стефан Стефанов и Радка Стефанова за „Търговски дом и археология“ по плана на Централна градска част.

При приемането на статуетката Стефан Стефанов помоли всички представители на медиите, и не само, да се замислят над въпроса, че понякога интересите на инвеститорите могат да съвпаднат с интересите на града.

„Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ – Виолин Иванов Палейков и Нончо Иванов Нончев за документалните филми: „OPERA OPEN”, “БЪЛГАРСКА ТРИЛОГИЯ“ и „ТЕАТЪР – БЕЗКРАЯ“;

„Музика“ – Евгения Ралчева за ролята на Сестра Анджелика в операта „Сестра Анджелика“ от Пучини, премиерна продукция на Държавна опера – Пловдив;

„Изобразително изкуство“ – Димитър Любенов Воденичаров и Васил Анастасов Маргаритов Съвместна изложба акварел и скулптура

„Произведение на изкуството, предназначено за деца“ – Хор на пловдивските момчета „Стефка  Благоева“ за Празничният концерт  за 40-годишнина на хора;

„Театър“ – Държавен куклен театър – Пловдив за спектакълът „Дама пика“.

Това беше и единствената, но напълно заслужена номинация в категорията. За жалост, режисьорът на постановката Веселка Кунчева не можа да присъства на церемонията, но директорът Виктор Бойчев благодари на всички от нейно име и напомни на новия зам.-кмет по култура и туризъм, че средствата за ремонта на Кукления театър са наполовина събрани и очаква от управниците да изпълнят заръките и обещанията си, и да осигурят реализирането на дългоочакваната реставрация на сградата.

Наградата за „Културно наследство и съхраняване на паметта“ спечели Елена Димитрова Кривошиева за довършителните реставраторски дейности по къща „Клианти“.

Статуетката беше връчена на Елена специално от инж. Иван Тотев, който заяви, че за Община Пловдив запазването на културното ни наследство е от изключително голяма важност.

И така, с много победи и загуби, музика и веселия, завършиха Награди „Пловдив“ 2016.

Честито на победителите!

Всички снимки от церемонията може да видите на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Клианти, Етнографския музей…..Елена Кривошиева псевдо реставратор с художествена гимназия преизписала (унищожила) оригиналите на редица важни национални обекти паметници на културата , под опеката на Арх. Румяна Пройкова, наградена за това! Бравос! Стария град в Пловдив е заприличал на циганско гето! НИНКН ЗАЩО СПИТЕ!

  2. Толкова са престижни тези награди, че никой не ги е чувал, а ги печелят само наредени анонимници. Стига моля ви се

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина