Кой е Роберт с растата, който се поклони пред Солунските братя в Пловдив

Изпод тепето

Как македонският министър на културата отговаря на въпроса чии са Кирил и Методий

До кмета на града Иван Тотев в шествието за празника на Свети свети Кирил и Методий днес крачи едър мъж в официален костюм и меко казано несъвместима прическа. На гърба му подскачат расти, които на дължина подминават доста под кръста. Хората наоколо се питат кой е той и след като получават отговора започват да гледат с още по голямо любопитство.

Той е министър на културата на Република Македония и заема този пост от близо година. В Пловдив е от два дни и е впечатлен от красотата и историята на града. Докато върви с шествие разказва на кмета Тотев, че отдавна не чете вестници и не гледа телевизия, а за книги не му остава време. За всичко се информирам от Фейсбук, много е бързо, казва той. После споделя, че си мечтае като му изтече мандата да напусне социалната мрежа.   

Кой е Роберт и защо носи раста

Роберт Алагьозовски, роден през 1973 г., следва в Скопие общо и сравнително литературознание. Бил е редактор в различни македонски издателства и списания. От 2010 г. ръководи собствено издателство, наречено „Готен”, и е редактор в списание „Сараево Ноутбукс”. Превежда литературни и научни произведения преди всичко от английски на македонски (Томас де Куинси, Джудит Бътлър, Гаятри Ч. Спивак, Зигмунт Бауман и др.) и публикува многобройни критики, есета и статии в различни списания. Книгите му Florilegium (2002), Des Postmodernismus beschuldigt (2003) и Gro-Plan (2006), публикувани в различни македонски издателства, съдържат разкази и критика. През 2010 г. публикува първия си роман под заглавието Готен. Роберт Алагьозовски (на македонска литературна норма: Роберт Алаѓозовски) е писател, есеист, критик и преводач. Носител е на откупна и втора награда на конкурса за кратки разкази на „Студентски збор“ в 1996 и 1997 година.  От средата на 2017 е министър на културата.   

Наричат го „министърът на промяната“ и „македонския Боб Марли“. Като студент е бил член на хеви метъл банда. Отглежда си прическата от 2002-а година, когато започва да слуша и реге. Самоопределя се като растарианец, мотото му е „Мир Свобода и Любов“.

Робърт буквално нахлу в полезрението на световните медии преди година, не само с външния си вид, а и с нестандартните идеи. Той твърди, че предишната власт в Македония е изкривила много историята и тя трябва да се върне в нормалните си рамки. През септември м.г. македонският министър на културата Роберт Алагьозовски съобщи, че ще постави проекта "Скопие 2014", който включва редица бутафорни паметници и нови "антични" сгради в столицата, "под карантина", докато се реши какво ще се прави с тях. Обмислят се идеи да бъдат преместени някои, а други реконструирани. В Македония обаче мненията за него са разнопосочни. Да им се чудиш защо му се чудят, след като той застъпи тезата си още през юни  2016 по време на протестите срещу  управлението на Никола Груевски. Тогава като представител на НПО сектора заяви, че по парадоксален начин този проект показва едновременно мегаломанията на режима, но и неговата крехкост. „Правителството на Македония реализира дистопичен подход към градоустройството. Така формулира и своята антиисторическа идея за бъдещето на държавата."

Чии са Кирил и Методиий

„Славянски просветители. Вие може да им казвате български, ние македонски, но според мен, ако не стигнем до споразумение, просто всеки да с ги нарича както си иска,“ така отговори на въпроса през ноември м.г. Роберт Алагьозовски пред Нова.

Работил е още в Македонската телевизия и е сътрудник на Международния филмов фестивал в Скопие.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Кой е Роберт с растата, който се поклони пред Солунските братя в Пловдив

  1. Я- крачещи неандерталци- тояги ли носят или лопати- с труд може и човеци да станат!!

  2. Я- крачещи неандерталци- тояги ли носят или лопати- с труд може и човеци да станат!!

  3. Как видя само дебелогъзи ? А Кмета главокруша не вид ли ? Намазани мамиковци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.