Изпод тепетоМнения

Кога ще бъде социализирана историческата сграда на БНБ на Малката главна?

Пловдив ще има голяма актова зала, щом Централната банка освободи архитектурния шедьовър след около две години

От миналото лято БНБ плаща наем на общината, за да ползва творбата на архитект Якоб Хайнрих Майер

Работи се по проектиране на вътрешен ремонт на 120-годишна постройка  

Фасадата отвън ще бъде реставрирана по проект, изготвен от БНБ и одобрен от НИНКН

Знаете ли къде се намира клонът на БНБ в Пловдив? Историческата сграда на ул. „Райко Даскалов 51”, ще кажете уверени вие. Дори да сте сигурни в отговора обаче, може да се разколебаете, ако днес се вгледате във фасадата на знаковата пловдивска постройка. Тъй като по нищо не личи, че едно от най-красивите здания в Пловдив се използва за местен офис на Българската народна банка. Масивната метална табела над входа на 120-годишното архитектурно бижу отдавна е свалена. Липсва какъвто и да било знак, че дворецът, който пълни погледа на всеки минувач по Малката главна, е клон на Централната банка на Република България.

Всъщност има обяснение за настоящата анонимност на сградата, построена в края на 19 век по проект на швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. От миналата година тя е придобита от Община Пловдив, като оттогава БНБ плаща наем за ползването й. В градската хазна всеки месец влизат около 24 хиляди лева, след като през 2013 година бе сключен договор между кметството и БНБ  за размяна на общински терен край Скобелева майка със сградата, собственост на банката. Амбицията на държавната финансова институция бе да изгради голям банков център на логистично удобна локация, с участието и на частни банки. Проектът обаче се забави и в момента се прекроява.

Общината влезе във владение в сградата през юли миналата година, от когато БНБ плаща ежемесечен наем. От банката поискаха три години отсрочка, за да завършат новия си център на Скобелева майка, тъй като имат проблеми там, обясни за Под тепето кметът Иван Тотев.  Той подчерта, че докато БНБ действа по реализиране на проекта си на Скобелева майка, администрацията паралелно работи по бъдещото преустройство и социализиране на историческата сграда на „Райко Даскалов”.  В момента сме на фаза проектиране на вътрешните ремонти. Това трябва да приключи до края на годината. Колкото до фасадата отвън- има одобрен проект от НИНКН за реставрация и ремонт, направен преди няколко години от БНБ. Ще работим по него, уточни кметът.

Амбицията е голямото красиво вътрешно пространство в сградата да се превърне в бъдеще в градска актова зала. Мисли се и за какво друго може да се ползва шедьовърът на арх. Майер, завършен през далечната 1899г.

Припомняме, че заради увеличаване работата на БНБ в началото на миналия век, след Първата световна война се налага разширение на сградата, като проектът е възложен на  архитект Камен Петков . Макар и да не повтаря формите на арх. Майер, разширението се вписва чудесно в по-старата сграда, като красивата фасада към Главната се запазва изцяло.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина