Изпод тепетоМнения

Кирил Велчев е новият шеф на Фондация „Пловдив 2019”

Бившият кандидат за кмет на ГЕРБ в район Южен сяда на стола на Валери Кьорлински

УС взе решение за нова структура, в която се обособяват допълнително звено за продукция към фондацията, както и нов заместник-директор за международната комуникация и партньорства

„Пловдив 2019” има нов шеф. С тази информация гръмна сайта на самата фондация. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Пловдив Кирил Велчев поема поста на Изпълнителен директор в ОФ „Пловдив 2019“. Досегашният шеф Валери Кьорлински обяви своето предизвестие за напускане към Управителния съвет на фондацията. Велчев ще заеме позицията от първия работен ден на следващата година. Информацията дойде изненадващо от сайта на Фондацията, като на този етап рокадата не се коментира нито от кмета Иван Тотев, нито от други представители на общинската администрация. Припомняме, че Велчев бе кандидат за кмет на район „Южен” от партия ГЕРБ на миналогодишните местни избори, но загуби битката от патриота Борислав Инчев.

Кирил Велчев има богат административен опит в управление на културата в града. Участва активно при създаването на политики  в тази сфера, културната стратегия на града до 2024-та година и др. От 2013-а работи в дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Пловдив. Главен организатор е и на Международен фолклорен фестивал. Водеща е ролята му в инициативите за популяризиране на Капана като единствения арт квартал в България. Участва активно в развитието на културния календар на града и в привличането на нови публики и нови събития. Велчев е хореограф и режисьор по образование, съобщават от „Пловдив 2019”. Той поема управлението на фондацията на етапа, в който започва активната работа по реализация на планираните проекти и ще допринесе за реалното свързване между голямата европейска инициатива и културния живот на града, допълват от Фондацията.

„Предстои много работа за успешното реализиране на Европейска столица на културата не само за Пловдив, но и за България. Важно е освен проектите, които ще видим до 2019-та да запазим и развиваме традиционните и емблематични за града събития“, каза Велчев и допълни, че предстои да се случат още важни политики в областта на културата и привличането на нови публики за успешната реализация на „Пловдив 2019“.

В сайта на Фондацията пише още: С необходимостта от човек с повече административен опит и работа в управлението на събития, мотивира своето оттегляне Валери Кьорлински. „Моята задача бе да спечелим титлата и да създадем основите на фондацията. Дейностите се разрастват и е необходим човек с повече управленски потенциал. Работил съм с Велчев много активно и се радвам, че той поема поста“, каза още той и допълни, че ще продължи да работи за успеха на „Пловдив 2019“.

Кьорлински е член на Управителния съвет от създаването на фондацията през 2011-а година. Последователно заема длъжностите артистичен директор и изпълнителен директор. След напускането, той смята да се отдаде отново на творческа дейност.

Членовете на Управителния съвет и екипът на фондацията благодарят на Валери Кьорлински за съвместната работа и значителен принос за „Пловдив 2019“.

С оглед преминаването на следващ етап от реализиране програмата на Европейска столица на културата, Управителният съвет на „Пловдив 2019“ взе решение за нова структура, в която се обособяват допълнително звено за продукция към фондацията, както и нов заместник-директор, отговарящ за международната комуникация и партньорства.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина