Изпод тепетоМнения

Камарата на архитектите стартира маркирането на знакови пловдивски сгради

Поставиха първата табела на Дома на науката и техниката

Инициативата на Камарата на архитектите по обозначаване на знаковите пловдивски сгради с имената на техните автори и изваждането им от анонимност стартира по същество. От КАБ монтираха първата табела на сградата на Дома на науката и техниката. Автор  е арх. Милчо Сапунджиев и арх. Кольо Колев с голям колектив около тях. Построена е през 1985г. Като пилотен проект , табелата е  изцяло финансирана от КАБ Регионална колегия Пловдив.

Отдавна се обсъжда в пловдивската колегия, че е крайно време сградите на града ни да излязат от анонимност.  Смятаме, че е важно, минавайки покрай стойностни  постройки, да се знае, кои са техните автори, коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града ни. Водят се разговори с Община Пловдив  да се направи подбор на следваща група от сгради. Желанието на КАБ Пловдив е да се продължи с Дома на младоженците , Дома на новороденото, Кино Космос , изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ и др. Това са сгради, чиито автори заслужават уважение, въпреки,  че до голяма степен са амортизирани и с нерегламентирани  вътрешни и външни промени. Надяваме се Община Пловдив да подкрепи нашата инициатива, съобщават от регионалната колегия на КАБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. 1. На Език Свещен думата не е СТАРТИРвА, нито дори СТАРТИРА, думата е ЗАПОЧВА. Сульо ингилизатор (оти не германизатор? ЕС, не САЩ)… 2.Крайно време беше за яснота със Етикет-Заглавие; не пропускайте на Света Марина да означите кой МУТРОполит е „подобрителят“, а на ХАЛИТЕ че за да дигнат тоя идиотизъм дето даже вече не е ХАЛЕ = ЗАЛА а лабиринт от лаФки са съборили велик масивен КУРШУМ ХАН. А? Или е политНЕкоректно???

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина