Изпод тепетоМнения

Да, България: Тотев пропусна да отговори дали ще инициира публичен дебат за бъдещето на площад Централен

Без да опровергава нито едно от твърденията ни, кметът измества вниманието на пловдивчани, смятат от партията в задочния си диалог с общината

Задочният диалог между движение Да, България и кметът Иван Тотев по повод инфраструктурните проекти за проекта Европейска столица на културата продължава. След като във вторник лидерът на партията Христо Иванов и представителите на местната организацията атакуваха общината за предстоящата реконструкция на площад Централен, два часа по-късно градоначалникът даде извънредна пресконференция. Първите поискаха обществен дебат за така важния проект и попитаха как точно е калкулирана стойността за реконструкцията, както и защо не се работи по проекта на португалското студио ФОРА, спечелил международен архитектурен конкурс.  Изразиха и притеснението си, че през 2019г.  Европейската столица на културата ще посреща гости с разкопан площад.  

Тотев за обществен дебат въобще не говори, като отбеляза, че ремонтът на площад Централен няма точна стойност, тъй като няма конкретен проект. Отбеляза още, че общината може да променя и напасва португалския проект по желание на гражданите на Пловдив и че голяма част от идеите на ФОРА ще бъдат реализирани. „Площадът е изключително голяма тема за Пловдив, виждате че последната реконструкция там е била в 70-те години и това не е случайно. Опасения, че той и не само, ще е строителна площадка през 2019-а година със сигурност ще се чуват все по- често. По всяко направление ще чувате как се опитват да минимизират усилията, които се полагат,“ така коментира казаното по темата от Да, България кметът Иван Тотев.

Думите на Иван Тотев провокираха нов ход на Да, България. От партията излязоха с позиция по повод казаното от градоначалника. „Вместо диалог, два часа след изразеното от нас становище, в извънредна пресконференция кметът заявява, че: „"Купихме авторските права от студио FORA, за да можем да ги напасваме и променяме. Със сигурност голяма част от техния проект ще бъде реализиран". В заданието по публикуваната обществена поръчка обаче се намира Становището на Министерство на културата, в което изрично е забранено проектът на FORA да бъде използван за настоящата поръчка: „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ Публичните твърдения на кмета, че голяма част от проекта на FORA ще бъде реализиран, рязко се отличават от посоченото в документацията по откритата обществена поръчка. Община Пловдив в Допълнително задание за площада казва, че на основание становището на Министерство на културата „… изключва от Планово техническо задание за територията на площад „Централен“, гр.Пловдив премираният проект – „класираната на I-во място разработка на FORA, Португалия, от проведения международен конкурс …“, се казва в позицията на Да, България.

„Идейният проект на FORA предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен – с археологията и надземен – с настоящето. Отново в публикуваната обществена поръчка се вижда изрично разписано, че „Не е предмет на настоящото задание концепцията за двупланов площад и създаването на подземен музей, предвид крайната дата на реализация на проекта – до 2019 г.“ Така археологията под самия площад, която все още не е разкрита, ще бъде запечатана с една скъпа кръпка”, допълват от партията.

„Без да опровергава нито едно от твърденията ни, кметът измества вниманието на пловдивчани. Вместо да разясни защо с една скъпа кръпка се запечатва археологията под самия площад, която ще остане неразкрита, той говори как работата по откритите към момента части от античния Филипопол ще бъдат атракция за гостите през 2019-та.
Освен, че кметът Иван Тотев не даде ясен отговор защо три години проектът на FORA не е изпратен за съгласуване и че опита да измести общественото внимание с „атракции“, той също така не даде отговор на много важен поставен от нас въпрос: Ще инициира ли публичен дебат за бъдещето на площада с участието на гражданите, на пловдивската културна и бизнес общности, които с поглед отвъд краткотрайните атракции да решат какво искаме да оставим на поколенията след нас. Би следвало кметът и общинските органи да представляват гражданите и техните искания. Дали все пак кметът ще прояви желание да ги чуе?”, питат от Да, България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина