Изпод тепетоМнения

Бойко Борисов на откриването на френски завод за авиочасти: На тези инвестиции се радвам. А не на тези от 2008-ма

С такова производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от европейските фондове, каза премиерът в новото предприятие край Пловдив

Министър-председателят заяви, че никой инвеститор или посланик не се е оплакал от местната и държавната администрации

Инвестицията на „Латекоер“ е над 15 милиона евро и ще отвори 150 работни места до края на годината

Министърът на икономиката: Подобрява се структурата на преките чуждестранни инвестиции

Иво Дернев

На тези инвестиции се радвам. А не на тези от 2008-ма, които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, в американските централи, в търговските вериги, чрез които капиталът излиза обратно от България. С такова производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от европейските фондове. Освен това голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а идват от търговските дружества, които тука са регистрирани. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на предприятието за производство на авиочасти на „Латекоер“ край Пловдив днес. Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов бяха специалните гости на церемонията по даване старт на производствените мощности на френската компания.

Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, най-сетне имаме завод за производство на авиочасти. С което доказахме, че е по-добре да сме партньори както в Европейския съюз, така и в България, за да има производство и така най-добре с бизнеса да се скрепяват приятелствата. Искам да благодаря на администрацията, защото напоследък чувам разни приказки от нашите опозиционни партньори. Виждате, на всяко откриване посланиците, гостите и собствениците говорят и благодарят за работата на местната и държавната администрация. Досега няма някой да се е оплакал, подчерта в словото си министър-председателят Бойко Борисов, сложил тежка десница върху крехкия гръб на генералния изпълнителен директор на „Латекоер“ Яник Асуад.

Този завод отваря нов период в живота на нашата група, заяви Яник Асуад в обръщението си към гостите и към екипа на компанията. Тя припомни, че „Латекоер“ е №1 в света в производството на врати за самолети. Подчерта, че за служителите в предприятието са взети всички мерки за 0 % трудови злополуки.

Теренът, който откупи френската фирма, е от 9 хиляди квадратни метра, като открития днес завод се простира на площ от 5 хил. кв.м. Очаква се в някакъв момент производството да се разшири. Инвестицията е над 15 милиона евро, като в предприятието до края на 2018г. ще работят 150 човека. Към днешна дата ангажираните вече са 130. Заводът на „Латекоер“ бе вдигнат за по-малко от година след полагането на първия камък там в края на септември 2017г.

Надяваме се, че ще покажете пътя и на други инвеститори в областта на самолетостроенето. Те ще бъдат привлечени от доброто разположение, от добрата работна ръка и от благоприятната бизнес среда. Да живее самолетостроенето. Да живее „Латекоер“ Да живее България, каза Яник Асуад.

За поред път България успя да покаже, че е добро място за развитие на бизнес. Което показва, че вървим в правилната посока. България притежава ключови фактори за развитието на бизнес и инвестиционни проекти- финансова и макроикономическа стабилност, благоприятен данъчен режим, предвидими и стабилни правила за правене на бизнес, високо квалифицирани специалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа. Нашето специално законодателство предвижда редица насърчителни мерки за инвестиции. И тези възможности бяха припознати от много международни компании, които успешно оперират в страната ни, заяви в словото си министърът на икономиката Емил Караниколов.

През последните години постоянно се налага грешното мнение, че преките чуждестранни инвестиции в България намаляват. Изключително важно обаче е тук да посочим, че се подобрява структурата на преките чуждестранни инвестиции, като близо 30 процента от тях за периода 2017-та и първото тримесечие на 2018г. са в преработващата промишленост на обща стойност 561 милиона евро, допълни министър Караниколов.  

След церемонията по откриването официалните лица бяха разведени от френските инвеститори и инженери из новия завод. Турът започна с преминаване през самолетна врата, произведена от „Латекоер“. Ние сме стюардесите, усмихна се премиерът на Яник Асуад и прикани делегацията също да премине през вратата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина