Изпод тепетоМнения

Багерист плаши археолог при разкопаване на основите на къщата на ул. „Отец Паисий”

Арх. София Христева: Избута ме и каза, че ако не се махна, ще ме хвърлят в дупката

Спомена още, че имал разрешително за оръжие, което не било в дома му, а в него, разказва разтревожена тя

Наш репортер отиде на място, за да провери какво се случва със съборената къща – паметник на културата на ул. „Отец Паисий”. Вместо тишина и покой в съботен следобед, екипът ни завари на обекта багер, който към момента събира пясък и тухли от основите на къщата, които са прокопани няколко метра в земята. Това, разбира се, по наложена вече пловдивска традиция при подобни дейности, се случва през уикенда, когато институциите спят. По думите на хората, които работеха на обекта, изкопните дейности са част от разрешителното за събаряне на сградата. Археологически находки в тази част от парцела не са открити, но се очаква такива да се появят в задната част на мястото, като за нея очакват разрешително и пристигането на екип археолози, които да съблюдават дейностите, коментираха те. Според специалисти обаче, разкопаването на основите е незаконно и недопустимо без присъствието на археолог.  

На „Отец Паисий” открихме още някого. Това е арх. София Христева, която разкри другата гледна точна по темата. Минавайки по улицата, Христева е видяла кипящата работата по обекта. Тя заяви, че по проект е абсолютно забранено подкопаването основите на къщата, а тя сама е станал свидетел именно на това. Когато се е опитала да спре багера, не само е била изгонена, но и заплашвана. Багериста ме избута и ми каза, че ако не се махна, ще ме хвърлят в дупката, споделя разтревожена тя. Заплаши ме и с оръжие, като заяви, че имал разрешително за него и оръжието не било в дома му, а в него самия, коментира притеснената археоложка.

Очаквайте продължение по темата!

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Събаря се къща, чадт от автентичната градска тъкан. С назрешението на НИНКН. За да се построи чисто нова, с визията на мутробарока. В този момент се появяват и археолозите, съсипали площада и създали поредния транспортен хаос със затварянето на „ухото“ при католическата църква. Целта е там да зяпне поредбста археологическа дупка с няколко камъка от основите на нещо си. Ако ги оставят, ще сринат целия център заради егото си.

  2. Преди малко минах от там. Вижда се разбита масивна стена с антични тухли. Някаква информация какво е това – крепостна стена, църка? А може би и мозайки има? Това е било центърът на римския град, наблизо е стадиона, всичко може да се очаква. Явно са унищожили някаква много голяма и богата сграда. Тия в София се перчат с жалките дуварчета пред ЦУМ, а тук ги унищожаваме.

  3. Тоя багерист явно е рядко тъп човек. Само за това че незаконно копае и унищожава археология, може да отнесе няколко години затвор. Подобен случай преди години имаше на магистралата до Любимец…. а за заплахата – още няколко години.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина