Изпод тепетоМнения

93 проекта на читалища си разпределят 250 000 лв от последния конкурс на „Пловдив 2019“

Едно от най-активните читалища е "Христо Ботев" в Кючук Париж, от където са подадени най-много проекти

Общо 93 читалища от цялата страна получават общо 250 000 лв по последната конкурсна програма на "Пловдив 2019". Резултатите от нея бяха обявени днес на пресконференция на общинската фондация. По програмата са кандидатствали 160 читалища с 247 проекта. Разпределените суми са между 5000 и 1000 лв.

Проектите са свързани с различни идеи – от пресъздаване на традиционни обичаи и фолклорни събития, които обаче са претворени с по-необичаен начин на представяне, коментира артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Сред тях има работилница за влогъри, различни международни партньорства, изложби, концерти, театър и много други. Една от най-приятните изненади е проект, в който 13 читалища участват заедно и е показател, че тези институции могат да работят в екип, добави Куюмджиева на представянето на резултатите.

Едно от най-активните читалища е пловдивското "Христо Ботев", което се намира в Кючук Париж. Участници обаче има от целия регион. Това е много важно за децентрализиращия ефект, който се търси с проекта Европейска столица на културата, коментира Светлана Куюмджиева. В някои случаи от екипа на фондацията са препоръчали събитията да се случват на местата, където са съответните читалища, тъкмо по тази причина.

Целият текст четете в KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина