„Пловдив 2019” иска да публикува част от антропологичното изследване в Столипиново, но няма да финансира книга и гид

Под небето

Проучването е важно, за да се разчупят погрешни стереотипи за квартала

Общинска фондация „Пловдив 2019” води преговори с антропологичния екип, направил двугодишно изследване в квартал Столипиново за публикуване на част от текстовете на свободен достъп. Това обаче няма да стане в книжен формат или чрез гид, тъй като Управителния съвет твърдо отказа по-рано да финансира завършване на проекта, който важна част от клъстера МАХАЛА – един от основните в апликационната книга, с която Пловдив спечели кандидатурата за Европейска столица на културата.

Антропологичното изследване е проведено през 2016 и 2017 година, като работата на екипа продължава и в последните месеци на терен. За работата си до момента те са получили 40 000 лв, уточни Светлана Куюмджиева. В екипа са общо 6 души, сред които двама души от Франция, които се занимават с проблеми на малцинствени и маргинализирани групи в обществото. Те се включват в работата чрез партньорство с Френския културен институт.

Работата е изключително важна и ценна за да се разчупят погрешни стереотипни нагласи сред обществото, коментира Светлана Куюмджиева.

Целият текст четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

1 thought on “„Пловдив 2019” иска да публикува част от антропологичното изследване в Столипиново, но няма да финансира книга и гид

  1. След като живях над 30 години в Столипиново, мога да кажа, че съвсем не са погрешни стереотипните нагласи сред обществото към т.н. роми (циганите де).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.