БългарияИзбориНовини

Започва конституирането на местните парламенти в Пловдивско

Областен управител Илия Зюбмилев свика първите заседания на новоизбраните общински съвети за мандат 2023 – 2027 г.

Със свои заповеди областният управител д-р инж. Илия Зюбмилев свика първите заседания на новоизбраните общински съвети за мандат 2023 – 2027 г. във всички общини от Пловдивска област. Тържествените сесии ще се проведат по график от 7 до 13 ноември.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), първото заседание на новоизбрания Общински съвет се свиква от областния управител най-късно 14 дни след обявяване решението на Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници.

Новоизбраните общински съветници, кметовете на общините и кметовете на кметствата полагат клетва и подписват клетвен лист в присъствието на областния управител или негов представител, на председателя на Общинската избирателна комисия и граждани на общината. По закон общинските съветници и кметовете полагат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите  на община … и да работя за тяхното благоденствие.“

В първото заседание на новоизбраните общински съвети се провежда и процедура по избор на председател. До неговия избор заседанията се председателстват от най-възрастния общински съветник.

Във вторник, 7 ноември, в Пленарната зала в сградата на Община Съединение клетва ще положи новия Об С – Съединение. Местният парламент на Община Раковски ще се събере за първо заседание в Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ същи ден след обяд.

За градския съвет на Пловдив събранието е насрочено на 8 ноември, сряда, в зала Съединение на Историческия музей.

На 13 ноември са последните две заседания за общините Калояново и Куклен.

Ето пълният график на тържествените сесии по общини в Област Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина