АктуалноБългарияВластИзбориНовини

Вежди Рашидов е председател на 48-ото Народно събрание

Оформя ли се изненадващо мнозинство в новия парламент- ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход гласуваха заедно

След 3 дни в размисли за липсата на консенсус и безброй гласувания на номинирани за бъдещ председател на парламента, депутатите решиха и избраха своя председател, пише БНР.

Това е най-възрастният народен представител Вежди Рашидов, който вече три дни се опитва да вразуми своите колеги и да конституират работата на Народното събрание, като изберат председател на институцията, за да не се блокира работата на държавата.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“ Рашидов бе избран за шеф на парламента с гласовете на 139 депутати, 73 гласуваха против, въздържаха се 27.

„Имам честта, благодаря, да бъда избран за председател на това Народно събрание“, заяви Рашидов след гласуването.

„Обещавам да съм консенсусен, намалете ерченето, вслушвайте се в разума“, призова той.

Макар вчера Рашидов да оттегли номинацията си, днес лидерът на БСП Корнелия Нинова го върна в играта, като обяви, че зад него застават четири парламентарни групи.

В четвъртък Вежди Рашидов благодари и в същото време не склони да заеме най-високия пост в държавата с думите: „Оттеглям се в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората“.

Днес обаче ситуацията коренно се промени.

„Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини българското Народно събрание“, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Спор в пленарната зала предизвика почивка, поискана от Асен Василев от ПП, който бе изненадан от кандидатурата на Вежди Рашидов.

„Вие не бяхте на председателския съвет, но Кирил Петков беше там, какво има да се обсъжда кандидатурата на Вежди Рашидов“, контрира Атанасова.

Кирил Петков защити решението на Василев за почивка с мотива, че от ПП са били изненадани, че кандидатурата на Рашидов идва от БСП.

Политическата кариера на новоизбрания председател на парламента Вежди Рашидов включва поста министър на културата в кабинетите „Борисов 1“ 2009 г. до 2013 г. и „Борисов 2“ 2014 г. до 2017 г., избиран е за депутат от листата на ГЕРБ в няколко поредни парламента – в 41 НС, 42 НС, 43 НС, 44, 45 НС.

В 44-то Народно събрание ръководи парламентарната комисия по култура.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“ при проф. Д. Даскалов, където по-късно като утвърден творец преподава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина