БългарияЖивотКултураНощна смянаПод небето

Световен срив на „Фейсбук“ и „Инстаграм“ съвпадна с необичаен проблем с „Гугъл“

вете най-популярни приложения на „Мета“, „Фейсбук“ и „Инстаграм“, рухнаха за над един час във вторник след обяд, в час близо до края на работния ден в Западна Европа около един от периодите на пиков трафик.

Към 18:30 ч. българско време потребители съобщават, че отново имат достъп, което потвърди и опитът на „Дневник“ за влизане в профил във „Фейсбук“ – нещо, което за час бе невъзможно поради съобщение за невалидна парола. Във времето преди това обаче броят на съобщилите за проблем по света е шестцифрен.

Към 19 ч. „Мета“ не бе коментирала официално причините. „Знаем, че на хората им е трудно да получат достъп до нашите услуги. Работим по това, написа в Х Анди Стоун, говорител на „Мета“.

Сривът около 17:30 ч. българско време съвпадна необичайно с проблеми с влизането в услуги на „Гугъл“, за което съобщиха и други – макар далеч по-малък брой, потребители в платформата Downdetector, следяща за подобни проблеми.

Все пак случаите на срив при „Гугъл“ бяха далеч по-малко, макар проблеми с влизането в профили да засегнаха и бизнес потребители, пише „Гардиън“; британският вестник съобщи за същия проблем. Според „Гардиън“ съвпадението говори за сходна причина за срива на услугите на технологичните гиганти, които в голяма степен контролират собствената си инфраструктура.

Данните от платформата Downdetector за съобщенията за срив от последнитге 24 часа.
Данните от платформата Downdetector за съобщенията за срив от последнитге 24 часа.

Downdetector сочи, че между 17:30 и малко след 18 ч. подалите сигнали само към нея са стотици хиляди, много по-малко са направили същото за „Инстаграм“. В случая с „ФейсбуК“ най-много са случаите, в които потребители са заявили, че не могат да влязат в профила си – 76% от заявките.

Илон Мъск, собственикът на Х – където мнозина проверяваха дали и други имат достъп до „Фейсбук“ и коментираха, че самите те нямат – реагира бързо с шега с пингвините от известния анимационен филм „Мадагаскар“. От картинката се разбира, че пингвините „Фейсбук“, „Инстаграм“ и приложението „Тредс“ рапортуват и козируват на Х за срива, като добавят, че „работят“ по въпроса.

„Ако четете тази публикация“, продължи той в друго съобщение, „това е, защото сървърите ни работят“. След като Мъск придоби Х за 44 млрд. долара обаче – през 2022 г. – и тази платформа преживя няколко случая на срив. Този през октомври 2022 г. засегна десетки хиляди потребители.

Подобни сривове са рисковани не само за плановете на потребителите, но и за „Мета“, която загуби стотици милиарди при един от последните подобни проблеми. „Фейсбук“, със своите 3 млрд. потребители, остава най-популярната социална мрежа в света. „Инстаграм“ и „Уотсап“ (приложенията също са на „Мета“) разполагат с по 2 млрд., „Месинджър“ има 900 млн.

Загубите през 2021 г. бяха на стойност стотици милиарди долари, когато няколко часа грешка в настройките на интернет протокол остави потребителите по света без „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Уотсап“.

Проблеми имаше и с достъпа до „Месинджър“ на „Фейсбук“, като първите съобщения за проблем бяха още от 17 ч. местно време.

Снимка: © Reuters

Източник: Dnevnik

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина