БългарияНовини

Рюте: На този етап за България не е „не“, а е „все още не“

Австрия официално се обяви срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген

Следващата година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген, посочи премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

„На този етап за България не е „не“, а е „все още не“. Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред“, каза Рюте.

Той участва в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в Тирана, съобщава mediapool.

Нидерландия реши да допусне Хърватия и Румъния до членство в зоната за свободно пътуване, но не и България. Срещу присъединяването на България и Румъния е и Австрия, а решението изисква пълен консенсус от всички страни членки.

Австрия официално се обяви срещу приемането на България и Румъния. Във вторник Виена официално потвърди позицията си.

„Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, каза австрийският канцлер Карл Нехамер в Тирана.

До гласуването остават още два дни, като България заплаши с “ответни мерки“, ако отново остане извън Шенген. Служебното правителство твърди, че България е изпълнила всички технически критерии за членство, а други няма.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент. Това е и българската позиция, но засега няма сигнали, че е възможен пробив.

Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан също коментира темата.

“Напълно нечестно е, че България още не е приета в Шенген. Чакаме ви!“, заяви Орбан.

Взаимните обвинения продължават

На този фон в България продължава разправията между партиите кой е виновен за неуспеха с Шенген.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) настояха за спешно приемане на антикорупционното законодателство и реформите в КПКОНПИ.

„За един месец ние върнахме България години назад с ръчното гласоброене. Нашето предизвикателство към вас сега е следното – ще успеем ли най-после да изпратим тази страна в бъдещето, като започнем да гласуваме истински важните реформи“, каза Даниел Лорер от ПП.

Тома Биков от ГЕРБ от своя страна каза, че “тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде обявена само като шарлатания“.

“Всички европейски институции последователно, в продължение на години, подкрепяха българското членство, на България, в Шенген. Вашият министър-председател се държа неадекватно в продължение на 7-8 месеца и България заприлича на Кирил Петков“, посочи Биков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина