АктуалноНовиниСъд

Съдията по делото за Панаира си направи самоотвод

Съдията-докладчик по делото на Община Пловдив срещу апорта на акциите на Община Варна в Панаира Александър Стойчев, докладчик си направи отвод, съобщиха от Окръжен съд.

Припомняме, че в началото на месеца съветниците от Демократична България в местния парламент настояха кмета да поиска отвод на съдията. Поводът бе публикация на сайта Бърд със залгавие „Случайността прати Пловдивския панаир при неслучаен съдия“, в която се разкрива, че делото с искане за отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите, приели апорта на варненските акции в доминираното от Георги Гергов дружество „Пълдин Туринвест“ е разпределено на същия съдия, който се е занимавал с бизнесмена и Панаира през 2006 г.

В мотивите си за самоотвода съдия Стойчев се позова на именно на тиражираните публично съмнения, че не е безпристрастен, защото е бил ангажиран с влизането на Гергов в международното изложение още през 2006 г.

В отговор на личните нападки срещу него той разказа дзен притча за японски мъдрец, който макар и несправедливо набеден и отритнат от съселяните си, простил и проявил смирение с мисълта, че се ръководи от общото благо.

Живеел някъде в Япония в гората до малко село един мъдрец. В селото имало изключително красиво момиче, което обаче било влюбено в женен мъж. Така се случило, че момичето забременяло от него. И понеже нямало как да огласи статуквото, казало на родителите си, че бащата на детето е отшелникът. Те много се ядосали, отишли при него, вдигнали му лют скандал и му оставили детето да го отглежда. Мъдрецът не отронил нито дума. Приел детето, гледал го с обич и продължил живота си в гората. След година-две момичето се разкаяло и признало на родителите си всичко. Те на свой ред отишли при мъдреца, паднали на колене пред него, помолили го за прошка и си взели детето. Отшелникът пак не казал нищо и продължил живота си в гората. Той винаги се ръководел от общото благо и пазил спокойствието на селяните.“

От съда уточняват, че по принцип етичното поведение на магистрата изключва възможността да се отговаря на подобен род обвинения чрез средствата за масово осведомяване. Подчертава се, че съдиите говорят чрез своите актове. В случая със съдия Стойчев обаче нападките били твърде лични.

Определението е окончателно и делото ще бъде докладвано на зам.-председателя на Окръжен съд – Пловдив за определяне на нов докладчик. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина