БългарияНовини

Президентът няма да внася промени в Конституцията

резидентът Румен Радев няма да внесе в сегашния парламент своите предложения за промени в Конституцията. Той изтъкна като причина за решението си „критично ниското гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие“ в Народното събрание. Изказването му дойде пред журналисти в Ниш, където участва в церемонията по пускането в експлоатация на газопровода между България и Сърбия.

През седмицата промените в Конституцията минаха в пленарна зала на първо четене. Очакванията са между първо и второ четене да бъдат направени допълнителни предложения за промени, но явно президентът няма да участва в този процес, въпреки че още преди няколко години обяви, че има свой проект за промени в основния закон, но така и досега не е представил идеите си.

„Притеснява ме, че парламент с критично ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално. Народното събрание има важни въпроси, върху които да се съсредоточи. Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие и оправдание за съществуването на коалицията. В такъв парламент не мога да внеса предложенията си за промени в Конституцията“, каза още Радев.

Повод за думите му за ниското доверие към парламента станаха социологически изследвания от последните седмици. В тях парламентът традиционно е с ниски нива на доверие, като това се отнася и за правителството.

Президентът коментира и информацията, че вътрешният министър на Австрия е заявил, че е готов на отстъпка и би разхлабил ветото върху България и Румъния за влизане в Шенген, като позволи двете страни да използват въздушното свободно пространство. За целта обаче двете страни ще трябва да отговорят на редица условия, част от които са за приемане на повече бежанци.

„За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които се поставят от Австрия, са трудно приемливи за България“, уточни президентът.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина