БългарияНовини

Нидерландия не иска България в Шенген

Парламентът на Нидерландия е приел днес резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенген, пише OFFNews.

Новината съобщи нидерландската евродепутатка София ин’т Велд, координатор на групата „Обнови“ в комисията за граждански свободи в Европарламента, цитирана от БТА и Аджерпрес.

„За мое огромно съжаление преди няколко минути научих, че нидерландският парламент е приел резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия („Демократи 66″) гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство незабавно, вие сте изпълнили необходимите критерии“, заяви тя пред Аджерпрес.

„Страхувам се, че премиерът на Нидерландия прави много малко, за да убеди нидерландския парламент или да поеме отговорност и да заяви, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета Румъния и България да се присъединят към Шенген. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не желаят това“, посочи още София ин’т Велд.

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви днес, че Финландия вече не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Букурещ пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина