БългарияНовини

Не, не ни предлагат евро, което стъпква ”българския лев”

Автор: Джесика Вълчева

Изтоник: Frognews

Патриоти от цялата страна са тръгнали на поход за спасяването на българския лев и събират подписи по подлези и улици. На този фон в социалните мрежи циркулира огромна манипулация, която се предава без критична мисъл от масовия потребител. Става дума за твърдения, според които Брюксел ни предлага монета от 2 евро, която “стъпква българският лев/лъв”.

Това не отговаря на истината.

Става дума за изображение на Мадарския конник. Това е едно от предложенията за вида на българските евромонети. Върли защитници на традиционните български ценности обаче са надигнали вой до небесата, защото прозират познатия сценарий – на Запад кроят планове за заличаването на великата ни държава и още по-великата ни нация.

Според въпросните наши сънародници това е подигравка с българщината, защото на евромонетите е изобразен мъж, който с кон и копие в ръка “стъпква българския лъв”, ерго – българският лев – елементарна теза, която бързо спихва, ако се погледнат фактите.

А те са…

Мадарският конник се намира недалеч от Шумен и датира от 8 век и изобразяват конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Конникът държи копие с дясната си ръка, което хвърля върху поваления под предните крака на коня лъв.

Нещо друго – това не е новина. През 2008 г. 25% от българите гласуват Мадарския конник да стои на родните евромонети. И още – скалното изображение на прабългарския воин и в момента стои на гърба на голяма част от българските ни монети.

Защо този сюжет се притопля сега? Може би защото някои политически партии събират подписи за референдум, с който искат българският лев да бъде запазен. Нищо, че президентът Румен Радев им каза, че организирането на такъв не е възможен, защото България се е съгласила да влезе в еврозоната още при кандидатурата й за членство в Европейския съюз, например.

Няма нищо подобно. Бръкнете в джоба си. Извадете монета от 20 стотинки. Погледнете гърба й. А сега се плеснете по челото. И следващият път четете повече.

Снимки: Frognews

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина