БългарияГрадътКултураНовини

Министърът на образованието към студенти в Пловдив: България има нужда от вас!

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри Новата академична 2023/2024 година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тържествената церемония се състоя в Спортната зала на висшето училище по-рано днес.

„Днес Пловдивският университет отваря врати, за да посрещне за 63-и път своите първокурсници, избрали за среда на професионалното си развитие един изследователски университет с утвърден национален и международен авторитет“, каза в приветственото си слово ректорът проф. д-р Румен Младенов.

Той припомни, че ПУ „Паисий Хилендарски“ е вторият по големина в България и към момента в него се обучават над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски програми, 97 магистърски програми и 73 докторски програми от 27 акредитирани професионални направления. Проф. Младенов увери, че висококвалифицираният преподавателски състав гарантира провеждане на качествено обучение на студентите в пълно съответствие с националните и европейските стандарти. Подчертавайки, че Пловдивският университет е един от десетте изследователски университета в страната, ректорът отбеляза, че студентите имат възможност за качествена научна работа и за включване в проектната дейност. Проф. Младенов обяви Новата академична година за открита с пожелание за вдъхновение, сили и оптимизъм.

„За мен, като Министър на образованието и науката, откриването на новата академична година е много важно събитие, но когато то се случва в моя академичен дом – там, където 20 години работя – за мен то има още по-голямо значение“, развълнувано обясни проф. д-р Галин Цоков. Той допълни, че да си член на академичната общност на ПУ „Паисий Хилендарски“, да носиш в сърцето си образа на вдъхновителя на българското Възраждане, е мисия, но и отговорност. Министърът подчерта, че със своята повече от 60-годишна история, Пловдивският университет има традиции, дава качествено европейско образование и е един от най-добрите университети в страната.

Официални гости на тържеството бяха: Георги Стаменов – кмет на район „Централен“, д-р инж. Илия Зюмбилев – областен управител на Пловдив, Димитър Добрев – зам.- областен управител, проф. д-р инж. Пламен Моллов – ректор на УХТ, Пламен Пенчев – член на Съвета на настоятелите и Боянка Иванова – представител на МОН.

Специална изненада в програмата бе завладяващото изпълнение на носителката на наградата „Гласът на България“ Петя Панева, която е студент в трети курс, специалност „Музика“ във висшето училище. Заедно с колегата си Димитър Митев, тя развълнува публиката и пожела на студентите на добър час през новата академична година. Музикални поздрави отправиха също Стефан Станчев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Мариян Минчев – студент в трети курс, специалност „Музика“.

Слово от името на първокурсниците произнесе студентът от специалност „Микробиология и вирусология“ Пламен Йордов. По традиция и тази година на първокурсниците бяха предадени университетските инсигнии – символичният ключ на знанието, знамето на университета и копие на „История Славянобългарска“, написана от Паисий Хилендарски през далечната 1762 г.

Първите учебни занятия за новата академична година ще започнат от утре, съгласно изготвените учебни разписания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина