БългарияЖивотНовини

Кой има имен ден на 15 януари?

На днешната дата църквата почита паметта на Преподобния Гавриил Лесновски – един от тримата велики последователи на св. Иван Рилски.

Той е роден е в с. Осиче, живял през ХІ – ХІІ век. Произлизал от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари. Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили чудеса.

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина