БългарияВластИзбориНовини

Денков: Това е окончателният списък и е консенсусен

Номинираният за ротационен премиер Николай Денков потвърди, че изтеклият в медиите проектосъстав на Министерски съвет е окончателният списък и е консенсусен. Във финалния състав са включени повече експерти, каза Денков и добави, че политическите лица в първоначалния списък са били изтеглени, за да стане кабинетът по-неутрален.

Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че за да търсим парламентарно мнозинство, ние трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента си тежи на мястото и ще може да свърши работа„, обясни Денков.

От първоначалния списък с имена на министри отпаднаха тези на партийни фигури като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев. За сметка на това съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев, чиято номинация бе най-коментирана и оспорвана от ГЕРБ, остава финансов министър.

Номинираният за премиер Николай Денков заяви, че между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ все още има недоверие, но подчерта, че той лично има доверие към Мария Габриел. „Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументите, когато те са разумни“, обясни той.

Денков аргументира решението на формацията да предложи този състав на кабинет с това, че трябва да бъде приет бюджета за 2023 г., да бъде завършена съдебната реформа, както и да бъдат приети законите по плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте Кои са пловдивчаните в проектокабинета Денков-Габриел.

По-късно днес се очаква Денков и Габриел да представят официално състава на кабинета.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина