БългарияВластИзбориНовини

Вдигат пенсиите с 12% от 1-ви юли

Денков: Бюджетът ще е с до 3% дефицит, без да се вдигат данъци – ВИДЕО

„На базата на това, което виждаме в момента като разчетени разходи в бюджета, Асен Василев ме увери, че ще успее да запази всички социални плащания, няма да има увеличаване на данъците и ще представи бюджет в рамките на до 3% дефицит. Допълнително ще има някои плащания, които са свързани с нови политики, и въпреки това дефицитът ще бъде в рамките на до 3%“.

Това зави пред БНР министър-председателят Николай Денков и подчерта, че задача номер 1 на правителството е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024

Той уточни, че финансовият министър е заявил, че са осигурени средствата и от 1-ви юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12%.

Трябва да се разграничат политическите атаки от експертната същина„, категоричен беше премиерът и подчерта, че хазната на държавата не е празна.

По думите му в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност, и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство:

Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, правим един голям фонд от около 2 млрд. лева, който да се предостави на общините, така че те да могат да се подготвят за зимата, да си направят ремонти. Два нови фонда ще бъдат създадени – в областта на спорта и в областта на културата. Това не е заместване на средства, а добавяне на нови средства към досегашните в системата, за да могат да се раздвият дейности, които са системно недофинансирани. Има политики, които ще задвижим веднага, но нека министрите да проведат първо разговорите за това с финансовия министър“, съобщи министър-председателят.

„Има политически сили, „Възраждане“ е най-ярката сред тях, които действат на принципа „Колкото по-зле за държавата, толкова по-добре за ръководството на партията“, а дали е добре за хората, не ги интересува“, коментира премиерът.

Денков припомни, че оставката на кабинета е била поискана на четвъртата минута след полагането на клетвата в парламента.

Във връзка със завръщането на Румен Спецов като началник на НАП премиерът Денков заяви:

„Той е назначен отново по една-единствена причина. първият път, когато беше на тази длъжност, той успя да осигури повече от 7 млрд. лева над това, което беше планирано в бюджета. Неговата роля е отново да затегне всички течове в бюджета, за да могат да се съберат средствата и да се осигурят плащанията. Тези течове може да са свързани с бизнес интереси и затова ще има атаки срещу него. Освен това, срещу г-н Спецов беше направена проверка, която завърши със заключението, че при него проблем няма. Сега има много активен главен прокурор, ако искат пак да направят проверка, ако кажат, че има проблем, ще обсъждаме. Но тогава проверката завърши със заключение, че при него няма проблем. Ако г-н Спецов не покаже резултати, каквито са очакваните от него, ще се търси по-добър специалист“.   

Николай Денков заяви, че трябва да има приемственост между правителствата и определи като „враждебен акт“ освобождаването на всички заместник-министри в последния ден на служебното правителство:

„Това беше откровен опит за саботаж на работата на редовното правителство. … Не е работа само да се похвалим с успехи, както направи служебното правителство. Когато идва нов екип, задължение на предишните е да обърнат внимание кои са проблемите, дори и да не е публично, за да могат да се решат“.

Ще работя в тясна връзка с Народното събрание, каза премиерът и коментира:

„Ще работя с ръководителите на парламентарните групи – не само с Кирил Петков. Аз се чувам и с Десислава Атанасова, когато трябва. Това е нормалният начин, няма никаква интрига“.

Изборът на членове на регулаторите трябва да е по процедура, която е прозрачна, номинираните да се обсъждат публично в парламента, като се търси решение не чрез скрит квотен принцип, а да се представят лица, които могат да получат обществена подкрепа и консенсусна подкрепа от партиите, посочи Денков.

„Това, че се активизира прокуратурата, е добре, но дали това активизиране ще доведе до осъдителни присъди на тези, които са виновни, а не просто да се вадят делата, които са стоели на трупчета, само и само да има активност“, коментира той и уточни, че трябва да бъде избегната и другата крайност – да има публични атаки, които не се потвърждават след това от правосъдието.

Активираха се фабриките за лъжи, заяви министър-председателят.

„Вървят атаки по няколко линии. Категорично да заявя, че никога и по никакъв начин не е обсъждано изпращането на войски в Украйна. Докато аз съм министър-председател, няма и да има такова обсъждане. Това са съвсем умишлено разпространявани лъжи, с които се цели да бъдат изплашени хората и да се настроят срещу редовното правителство. … Това е лъжа, която няма никаква основа. И в предишното служебно правителство, и в настоящето редовно няма обсъждане за изпращане на войска. Това е лъжа, която беше повторена от г-жа Митрофанова (Елеонора Митрофанова – посланик на Руската федерация в България – б.р.), може би тя я индуцира, не знам каква е нейната цел„.

По думите на премиера има подхваната кампания, в която участва и парламентарно представена партия, срещу министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова:

„Това е кампания, основана на лъжи. Дори в това, което е качено на интернет страницата на БСП, се съдържат лъжи“.

В предаването „Неделя 150“ премиерът коментира и предстоящия избор на нов български еврокомисар:

„Още не сме получили официално писмо, в което ще бъдат описани очакванията на Европейската комисия. Не знаем какви са ресорите. Номинациите се предлагат и се приемат от Министерски съвет, а тъй като подкрепата за кабинета идва от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, очевидно ще има дискусии„.

Интервюто на Диана Янкулова с премиера Николай Денков в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина