БългарияЖивотНовини

Цената на горивата трябва да е с поне 32 ст. по-ниска

Не се виждат ефектите от дерогацията

Цената на горивата трябва да е поне с 32 стотинки по-ниска, отколкото е в момента. Не се виждат ефектите на дерогацията на внос на руски нефт, договорена с „Лукойл“, заяви пред Нова телевизия енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

В момента някои от малките бензиностанции у нас вече пробват да продават масовото гориво А-95 на цена от 3,15 лева и дори 3,17 лева за литър, пише OFFNews. Доскоро цената беше около 2,30 лв./л. Мартин Владимиров посочи, че А-95 трябва да струва около 2,65 лв./л според оценка от вчера, която е направил спрямо на цените на ЕС.

През 2022 г. България поиска от Брюксел изключение от санкциите срещу Русия, за да не се вдигнат цените на горивата у нас. Според експерта на практика това не е довело до ефект за потребителите, а само до печалба за „Лукойл“:

„В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.“

Според изчисленията на Центъра за изследване на демокрацията печалбата на „Лукойл“ генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол.

Според Владимиров „Лукойл“ третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровият петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия, каза той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина