БизнесБългарияНовини

Край на износа на нефт

Забранява се износът на нефт и нефтопродукти с руски произход от България, освен за Украйна. Въвежда се акцизно облагане на продуктите на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Приходите от акцизите ще отидат за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията. 

Това предвиждат промени, предложени със законопроект на ДПС, които бяха гласувани на първо четене в парламента днес.

Законопроектът е свързан с дерогацията на ембаргото за внос на руски петрол, договорена от бившия финансов министър Асен Василев. Ембаргото над вноса на руски петрол в държавите членки на ЕС влезе в сила от 5 декември, но България получи отсрочка до края на 2024 г.

Миналата седмица обаче Европейската комисия взе решение, че България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен, съобщава offnews.bg. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас „Лукойл Нефтохим“. От договарянето на дерогацията досега България свободно изнасяше нефтопродукти, въпреки наложените от ЕС санкции върху износа на руски горива. Новите санкции правят тази практика невъзможна. 

Законопроектът на ДПС е за „контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия“. На свой ред от „Демократична България“ (ДБ) предлагат законопроект за „изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход“.

От 194 гласували народни представители, „за“ бяха 146, „против“ – 44, а четирима се въздържаха при вота на законопроекта на ДПС. Дебатите по предложението на ДБ започнаха след гласуването на първия проект.

Със законопроекта на ДПС се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с руски произход. С него се въвежда акцизно облагане и ДДС на продуктите на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас, за да може с приходите да се финансират компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Петър Чобанов от ДПС каза, че се налага проектът на ДПС да бъде приет, за да има истински контрол върху прилагането на дерогацията.

„В обществото се говори, че ставало въпрос за, едва ли не, бонус за дадени стопански субекти. (…) Абсурд е да се говори, че имаме право да изнасяме руски нефт, защото има дерогация на ембаргото за внос на руски петрол“, заяви той.

Драгомир Стойнев посочи, че БСП няма да подкрепят този законопроект, защото не е работа на българския парламент да се меси в работата на частна компания. „Този контрол е функция на правителството – то отговаря и може да прецени дали продуктите да се изнасят или не“, каза той.  

Станислав Анастасов от ДПС заяви, че в момента чужда компания преработва горивото на друга чужда компания и че нищо от това не е български продукт. „Нещо по-лошо, свързано с проекта на ДБ – ние нямаме абсолютно никакъв контрол, ако те решат да прекратят дейността на тази рафинерия. Затова е нужен законопроект – за да контролираме какво става, а не да разчитаме на някой друг“, заяви той.

Анастасов посочи, че е интересно, че предходното редовно правителство е преговаряло само с „Лукойл“, а не с българските собственици на другите две рафинерии в България – „Инса ойл“ и „Българската петролна рафинерия“.

Бившият енергиен министър Делян Добрев каза, че ГЕРБ ще подкрепят законопроекта на ДПС, защото е свързан с регламента на ЕС и не застрашава по никакъв начин работата на „Лукойл“. По думите му така ще се гарантира, че България спазва задълженията си като пълноправен член на ЕС. ГЕРБ ще направят предложения за промени между първо и второ четене, така че да може руски нефт да се изнася в Украйна, добави Добрев.

Според Румен Гечев това е „антибългарско решение“, което ще усложни енергийните баланси в страната. „Не руски петрол идва основно през Черно море  – идва азерски и казахстански петрол“, каза той.

Васил Стефанов обяви, че ПП ще подкрепят законопроекта на ДПС, защото така реално отново се налага дерогацията. ПП, подобно на ГЕРБ, също ще предложат изключение за износа между първо и второ четене, единствено за нефтопрофукти, предназначени за Украйна.

Ивайло Мирчев от ДБ взе думата и заяви, че една малка парламентарна група „работи за руските интереси“ в „Лукойл“. 

Снимка: бгнес

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина