АктуалноБългарияЖивотИзпод тепетоНовини

Жена от пловдивско село отказва детето ѝ да има ЕГН

През май 2019 година Галя Танева от Иван Вазово родила сина си у дома и го нарекла Буда. То няма ЕГН и акт да раждане. Според жители на селото малкото дете не живее в добри условия и има нужда от медицинска помощ

Абсурден случай от Пловдивско. Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН, заради отказ на майката да го регистрира. Жената родила момчето в дома си в село Иван Вазово и го отглежда сама, като отказва всякаква комуникация с местните служби.

От кметството неколкократно са изпращали сигнали до Дирекцията за социално подпомагане за дете в риск. Подали са жалба и до Районната прокуратура в Пловдив. След намесата на съда сега на детето ще бъде издаден служебен акт за раждане от община Калояново, съобщава БНТ.

Оказва се, че дете без ЕГН за институциите на практика не съществува и затова спрямо него не могат да бъдат предприети действия по закрила. С този абсурден случай от село Иван Вазово от години се занимават социалните служби и местните власти. Според жители на селото малкото дете не живее в добри условия и има нужда от медицинска помощ.

Социалните служители обаче заявяват, че няма спешна необходимост момченцето да бъде изведено от дома, в който живее. До самата къща майката не допуска никого, детето играе в двора и близкото дере. Факт е, че вече три години никой не е успял да повлияе на жената, която смята, че ако издаде акт за раждане на детето си, това ще го превърне в роб на държавната система.

През 2019 година Галя Танева родила сина си у дома, без чужда помощ. Предполагаемата дата е 31 октомври.

„Буда го нарекох, той се самонарича Ата“, казва тя.

От кметството сигнализирали социалните служби и Спешна помощ. Галя допуснала в дома си само лекаря, но отказала на детето да бъде издаден акт за раждане.

Да, защото това е стартирането на записването на всеки един от раждането му в дяволската система и това го знаят абсолютно всички“, смята майката.

Три години по-рано Галя изгубила друго дете, отново при раждане у дома. След това се лекувала в център за психично здраве. Сега отглежда сина си сама в къща без вода и електричество.

Нищо не работи, иначе физически е здрава, но психически май има нужда от помощ“, казва Тодор Димов- кмет на село Иван Вазово.

Жената се е обградила с над 30 кучета и отказва всякаква помощ от социалните служби.

Те идват, но тя не ги пуска , тя започва да крещи и казва „нямате право да ми влизате в двора“, те сигнализираха прокуратурата, образувано беше дело„, обясни Лиляна Димитрова- специалист ГРАО, кметство Иван Вазово.

В селото има подписка срещу кучетата на Галя заради нахапани хора. От кметството са подавали сигнали към Дирекцията за социално подпомагане в Хисаря, че детето на Галя е в риск и без надзор. Според социалната служба обаче риск по отглеждането нямало. Такъв съществувал заради това, че детето е без име, ЕГН и личен лекар. Обявиха, че по случая се работи от ноември 2019 година и всеки месец дома на майката се посещава от социални служители.

Независимо от начина, по който се отглежда това дете, г-жа Танева има индикации и въпреки всичко полага грижи за самото дете. Тоест към момента няма спешна необходимост за неговото извеждане. Аз също съм ходила на адрес, заедно със свои колеги и към момента това, което мога да кажа е, че се прави всичко необходимо с цел най-доброто, което е за детето“, каза Ангелина Пашова – директор в Дирекция „Социално подпомагане“ – Хисаря.

От прокуратурата в Пловдив са образували проверка за поставяне на малолетно лице в опасност.

„Контактът с тази жена е изключително труден, да не кажа невъзможен, тъй като всеки опит за принудителни действия по отношения на майката по данни от полицията може да създаде пряка опасност за здравето и живота на детето, което е при нея„, каза Атанас Илиев – заместник районен прокурор на Пловдив.

Предстои Районният съд в Пловдив да разпореди служебно издаване на акт за раждане на детето.

Ще бъде изпратено в общината и лицето по гражданско състояние трябва да изпълни това разпореждане, да определи имената и да състави акт за раждане със съответното ЕГН. Нека не търсим причина в това, че три години са съществен проблем, убеден съм и виждайки данните по делото, че социалните служби са търсили всякакъв начин, за да могат да помогнат на родителя“, коментира Иван Калибацев – председател на Районен съд-Пловдив.

От прокуратурата ще настояват за изготвянето на психиатрична експертиза на майката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

    1. Какви беззащитни? Жената може да е странна за „нормалните“, но не прави нищо лошо. Гледа и си възпитава детето според своите разбирания. Че освен това се грижи и за доста кучета за разлика от „нормалните“ си съселяни, които я ги тровят, я ги изхвърлят в близкия град на улицата. Голям зор да и вземат детето и да го дадат за „нормално“ възпитание в мургаво приемно семейство ( скорошен случай в Пловдив имаше на чудесна майка, която преби детенце до смърт)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина