АктуалноБизнесГрадътНовиниОбщина Пловдив

Започва работата по Южния обходен колектор

Дългоочакваният проект на В и К – Пловдив ще доведе до нови задръствания в града

Стартът на дългоочаквания проект „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, България” е планиран за 11.10.2022 г. /вторник/ от 11,00 часа. Това съобщиха от държавното дружество. Известният с името Южен обходен колектор мега проект забави с няколко месеца изпълнението на пробива „Модър-Царевец„, който трябва да свърже пряко с автомобилно трасе районите „Западен“ и „Южен“. 

Работата по Южния обходен колектор на Пловдив започва през септември

Припомняме, че първоначално стартът бе зададен за началото на тази година, впоследствие срокът се смени за пролетта, но това отново не се случи.

За церемонията по официална първа копка е поканен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. На събитието ще присъстват още управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив  инж. Огнян Кулишев и заместник- кметът по „Строителство и инвестиции“ в Община Пловдив инж. Пламен Райчев. Очаква се тримата да забият кирки на кръстовището на бул. “Коматевско шосе“ и ул.“Модър“.

След улиците „Царевец“ и „Модър“ работата ще продължи по бул. „Ал. Стамболийски“ в район Южен. Той ще бъде разделен на три етапа.

Цялото трасе на колектора е 11 километра, като тръгва от бул. „Пещерско шосе“, през „Царевец“ и „Модър“, оттам под бул. „Александър Стамболийски“, през „Нестор Абаджиев“ в „Тракия“ и се зауства в пречиствателната станция на Ягодовско шосе. На места тръбата ще стига до 3.5 метра вътрешен диаметър. 

От дружеството напомнят, че това е най-големия проект в сектора за Пловдив, включващ „Инженеринг -проектиране, строителство и авторски надзор на обект „Реконструкция и изграждане на канализационната и водопроводна мрежа на града.

До дни издават строително разрешение за южния обходен колектор

Поканени са още: министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова, областният управител Ангел Стоев, изпълнителният директор на „Български ВиК Холдинг“ Ирена Георгиева, кметовете на общините Карлово, Стамболийски, Асеновград, Първомай, представители на Главна дирекция ОПОС, както и изпълнителите по проекта.

Основната цел на проекта е подобряване на съществуващите системи за управление на питейните и отпадъчните води на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК сектора, ограничаване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води и осигуряване на екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води.

Проектът е финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

Общата му стойност е 134 720 653,75 лв., от които:

80 993 613, 84 лв. – европейско съфинансиране от Кохезионния фонд;

14 292 990,68 лв. – национално съфинансиране  от държавния бюджет на Република България;

16 986 995,72  лв. собствен принос на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив;

22 447 053,51 лв. – недопустими разходи;

Крайната дата за изпълнение е 12.03.2024 г.

Очаква се загубата на питейна вода да намалее до 50% с реализирането на мегапроекта на В и К – Пловдив. Още по темата четете ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина