АктуалноГласовеЗабавлениеИзбор на редактораКултураНовини

Юджийн Чаплин: Човекът от екрана е различен от баща ми

„Той казваше, че пантомимата е тихо изкуство, музиката също и когато те се слеят отиваш на едно много по-високо ниво.“

Юджийн Чаплин – петото дете на кинолегендата Чарли Чаплин гостува в Пловдив, за да представи лично „Чаплин пианисимо“ – концерт-спектакъл, който разказва за живота на баща му около факта, че той е композирал музика за всичките си филми. Събитието е тази вечер в Голямата зала на Драматичен театър – Пловдив.

Юджийн бе специален гост на пресконференция днес във фоайето на Драмата, на която екипите на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” и Пловдивския театър представиха 28-мото издание на форума.

Край на опашките за билети на фестивала „Сцена на кръстопът” 

„Фестивалът „Сцена на кръстопът” е фестивал на паметта. Знаете, че ние съхраняваме името на неговите създатели, затова е голяма чест за нас да ви срещнем с Юджийн Чаплин. Тази вечер Пловдив ще получи един прекрасен подарък – Chaplin Pianissimo. Спектакълът е едно фантастично преживяване, изящно открехване към част от гения на Чарли Чаплин – един Моцарт на филмовото изкуство. Ще има и един интимен разказ за света му, за любовта между Чаплин и съпругата му”, сподели програмният директор на „Сцената” Росица Обрешкова.

Синът на Чаплин се срещна с актьори от Пловдивския драматичен театър преди репетицията за спектакъла довечера, когато на сцената ще бъдат два рояла на австрийската фирма „Бьозендорфер“, той и световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и професора от консерваторията в Париж Силвен Моризе. Ето подробности за Chaplin Pianissimo.

Как се роди идеята за този спектакъл?

Това е една идея, която се роди по време на пандемията. Бях помолен да направя музиката на Чаплин за две пиана. Хрумна ми, че е добре да има разкази между самите парчета, защото има много въпроси като: какъв беше баща ти, как работеше, как композираше. И така сглобихме шоуто, това е един разказ за Чаплин и за неговата музика.  

Това, което е невероятно за него, е че той е бил свидетел на ХХ-ти век и неговата музика е била много вдъхновена от това, което се е случвало около него. Много съм развълнуван, че мога да представя това тук в Пловдив и да видя реакцията на публиката.

Как подбрахте темите, които да включите в спектакъла?

Избрахме най-популярните теми, има много и достатъчно материал да се направи още Pianissimo – 2 и 3, но ние избрахме най-известните защото, ако искаш да бъдеш запомнен, ще използваш най-известната музика.

Целта е да говорим за човека Чаплин, за музиката му и също така за моя личен опит с него. Трудно е да се обясни, затова трябва да се види.

Какво е чувството да гледате баща си на екран?

Човекът от екрана е различен от баща ми. Той има шапка и мустаци, а баща ми бе много различен у дома и никога не се е обличал така (бел. авт.: смее се).

Спомняте ли се как твореше музика?

Той винаги композираше, когато ние бяхме на училище и е тихо вкъщи. Когато се прибирах по-рано стоях в коридора и слушах как баща ми свири на пианото и се чудех за какво точно пише тази музика. Помня, когато пишеше музиката за „Хлапето“, за „Цирка“ и много други.

Коя беше любимата му музика, изразявал ли е предпочитанията към някоя от творбите си?

Винаги последната му работа му беше най-любима и той много се гордееше с нея.

А Вие имате ли слабост към някоя от творбите му?

За мен всички те са любими. В отделните моменти зависи от настроението.

Искам да завърша с едни неговия думи. Той казваше, че пантомимата е тихо изкуство, музиката също и когато те се слеят отиваш на едно много по-високо ниво.

По време на срещата си с журналистите Юджийн разказа и за дъщеря си Кийра, която не успяла да пробие в актьорската професия, но за сметка на това била успешен модел.

„Трудно е, но тя е много успешен модел. През 2000 г. беше в календара на Пирели. Това е ролс ройсът на календарите”, каза Юджийн Чаплин.

Последни билети може да намерите на следния линк  https://www.eventim.bg/bg/bileti/koncert-spektakl-chaplin-pianissimo-plovdiv-dramatichen-teatr-golyama-scena-642321/event.html и на  https://dtp.bg/show/name-ncvjqp , а ако не успеете тази вечер, то може да тръгнете за Варна: https://www.eventim.bg/bg/artist/koncert-spektakl–chaplin-pianissimo-523/profile.html.

Гастролът на Chaplin Pianissimo в България е част от „Световен театър в София“ и фестивала „Варненско лято“, проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина