АктуалноБългарияЖивотНовини

Времето в Пловдив: Дръжте си шапките!

Зашеметяващ залез над Пловдив снощи предвещава ветровит ден днес. Южнякът ще довее по-високи температури. Живакът на термометрите днес в периода 14 -17 часа в Пловдив ще достигне стойности от 12 -15 градуса. Според прогнозата скоростта на вятъра в града на тепетата ще е 14 км/ч.

Историческата справка показва, че този ден е поставил ветровит рекорд през 1959-а, когато вятърът в Пловдив е фучал с 65 км/ч.

Синоптиците на Meteobolkans твърдят, че времето над страната днес се определя от фьон – топъл и сух вятър, който духа от планината към подножието. Издадено е предупреждение за опасно време с възможни материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът се очаква да надмине 80-90 км в час.

Областите с жълт код за силен вятър са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово,  Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Областите с оранжев код за силен вятър са: Монтана и Враца.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятърът е много силен и студен. По високите и открити части вятърът ще доста до ураганни стойности!

Снимка: Димитра Лефтерова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина