АктуалноБългариявашите снимкиЖивотЗабавлениеНовиниФотогалерия

Зашеметяващ залез над Пловдив – ГАЛЕРИЯ

Какво означава и до какво води след себе си „Оранжевото небе“?

Впечатляващият необичайно живописен залез над Пловдив в понеделник вечерта изпълни социалната мрежа с красиви снимки. Хората го описват като „огнен“, „марсиански“, „залез като утро“, „пожар“,  „много наситено оранжево и страшно красиво“ и т.н.

Какво е оранжево небе?

Какво означават оранжевите облаци? Всъщност залезите и изгревите винаги са оцветени в оранжеви тонове. Това се дължи на промяна на ъгъла, под който преминава слънчевата светлина към наблюдателя. Според метеорологичните служби оранжевото небе често води до последващи бури, които се придвижват точно когато слънцето залязва. По-късите дължини на вълната на светлината (синьо) се разпръскват бързо, оставяйки само жълто-оранжево-червения край на спектъра“.

Какво означава, ако облаците са червени?

Червеното небе предполага, че облаците са пълни с много прах и влага. … Ако небето е червено при изгрев слънце, това обикновено е индикация, че праховите частици от буря са преминали от запад, движейки се на изток и наситено червено показва висока концентрация на вода в облаците, които биха могли да означават силен дъжд.

Според народните поверия подобен залез предсказва ветровито време на следващия ден.

Синоптиците днес са единодушни с народната метеорология. Те предупреждават за силен южен вятър във вторник.

От друга страна южнякът ще довее по-високи температури. Живакът на термометрите днес в периода 14 -17 часа ще достигне стойности от 12 -15 градуса.

Снимки: Катерина Георгиева, Антония Попова, Аделина Калъпчиева, Димитър Цонев

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина