АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

Връщат премахнатите през миналия мандат легнали полицаи

Увеличават броя на изкуствените неравности за ограничаване на скоростта в Пловдив. Вече са изготвени 21 проекта

Новата управа на града се захваща със задачата да оправи „наследството“, оставено от предишния управленски мандат под тепетата и по отношение на така наречените „изкуствени неравности за ограничаване на скоростта“. Това стана ясно след приключилото днес първо за годината заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.

Да бъде увеличен броят на изкуствените неравности с цел ограничаване на скоростта в шестте района на град Пловдив, затова са се разбрали участниците на срещата.

Предложението за монтиране на повече подобни съоръжения е дошло от страна на районните кметове, които са категорични, че по този начин ще бъде намален пътният травматизъм.

Припомняме, че при кметуването на Здравко Димитров ресорният зам.-кмет по транспорт Тодор Чонов оглави Комисията по трансопот ред и сигурност към ОП „ОКТ“ и от 2020 година под негово ръководство изчезнаха почти всички неравности и повдигнати пешеходни пътеки в централната градска част.

Това се случи не само в района на Водната палата, а и на бул. Марица – Юг“ срещу СУ „Цар Симеон Велики“, където именно след премахването на повдигната пешеходна пътека загина директорът на училището.

За целта вече са изготвени 21 проекта за нови изкуствени неравности за ограничаване на скоростта.

На днешното заседание в Общината са разисквани и въпроси за монтаж на допълнителни пешеходни пътеки и осветяването им. Комисията е разгледала предложения и за надграждане на системата за видеонаблюдение, увеличаване на улиците с еднопосочно движение, актуализация на автобусните спирки и определянето на един паркинг във всеки район, откъдето да тръгват ученическите автобусни превози.

Като основни причини за пътно-транспортните произшествия експертите посочиха нарушенията на правилата за пътна безопасност, както от водачите, така и от пешеходците.

„Община Пловдив и Областна дирекция на МВР полагат неимоверни усилия, за да осигурят безопасност на участниците в движението. Предстои да се анализират причините за пътно-транспортни произшествия на местата, където се случват най-често и да се вземат мерки“,  посочи заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност“ и председател на Комисията Ангел Славов.

Той допълни, че предложенията ще бъдат обобщени, за да могат да бъдат взети предвид при актуализирането на Генералния план за организацията на движението в града.

Сред отчетените от Комисията резултати бяха разширяване на обхвата на системата за управление на трафика, осветяване на 15 нови пешеходни пътеки, обновяването на 297 пътни знаци, монтирането на 4021 метра мантинели, 1029 нови оградни пана, LED осветление на светофарни уредби, обезопасяване на входовете на учебни и детски заведения и други.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Новата управа на града се захваща със задачата да оправи „наследството“, оставено от предишния управленски мандат НА ОП ГЕРБ под тепетата и по отношение на така наречените „изкуствени неравности за ограничаване на скоростта“.

    Ето, оправила съм неточностите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина