АктуалноБългарияГласовеЖивотИзбор на редактораИзпод тепетоМненияНовини

Не е шега: Гълъбово се сдоби с плосък легнал полицай

5000 лева струвала на Община Куклен асфалтовата кръпка на главната в родопското село

В началото на тази година ви разказахме как В Гълъбово 3 години чакат легнал полицай, направиха си прав. Седмица след нашия репортаж им обещаха, че ще имат не един, а цели 3 легнали полицая и проектите им били готови. Е готови, готови, колко да са готови? Наложи се през пролетта Полицаят на Гълъбово да бъде дооборудван и с радар за засичане на скоростта.

Пет месеца по-късно, в началото на юни се появи надежда Полицаят Иван да бъде пенсиониран. Жителите на селото виждат на 5 юни бригада работници, която пристига на място и се захваща с направата на дългоочакваната неравност на пътя, чието предназначение да принуждава шофьорите да намаляват скоростта. И в този момент гълъбовци си мислят, че няколкогодишното им ходене по мъките (институции) се е увенчало с успех и скоро ще се чувстват по-сигурни за децата си на главния път.

Да, ама не! Асфалтовата кръпка, която виждате на снимката, от първоначалната идея за легнал полицай се изражда в процеса на изпълнение и придобива вида на плосък полицай, разказват хората от родопското село.

Преди двайсетина дни дойдоха да поставят пътни знаци и ние от местното гражданско сдружение решихме, че сме успели. Обадиха ми се хора от селото преди две седмици да ме зарадват, че полагат асфалт. Казах си: най-после ще прибера Иван Полицая. В 4 часа след обяд застъпвам на смяна в магазина и виждам 7 метра дълга и 6 см висока асфалтова кръпка… Дори и малките деца се смеят. Ядосах се страшно много, почувствах се безсилен да почвам отново тази борба„, разказа Георги, чийто магазин е на Главния път. Той участва в инициативния комитет за облагородяване на селото.

Родопско село си прави детска площадка – ВИДЕО

Веднага на първия възможен приемен ден в четвъртък миналата седмица, отишъл в Община Куклен, за да се срещне със зам.-кмета по строителство и главния инженер. Оказало се, че ги няма- обяснили му, че са заминали за София. Успял да се види този вторник с инж. Петър Лозанов и му разказал за какво изпълнение иде реч.

Предадох му, че в Гълъбово смятаме, че това, което са направили, не е достатъчно ефективно, а и според проекта, който видях на неговото бюро, мястото на изкуствената неравност трябва да е срещу стълбите към пощата, а не срещу каменната ограда“, каза Георги пред репортера ни.

По неговия разказ инженерът му обяснил, че на място фирмата изпълнител можело да реши да се премести легналият полицай с 1-2 метра наляво или надясно. Така били решили работниците, защото мислели, че канавката отстрани на пътя щяла да им пречи.

След направата на тази измишльотина скоростта се увеличи. Шофьорите я възприемат като оправен път с нов асфалт, единодушни са преминаващите хора.

Гълъбовци недоумяват и резонно питат администрацията:

Как така трима работници с лопати решават къде да излеят гладък асфалт?

Защо всички вещи лица, които са им обяснявали как се прави неравност на пътя с цел убиване на скоростта, всички подписали проекта, разрешителното, архитекти, полицаи и т.н. институции допускат работниците на фирмата-изпълнител, без присъствието на технически лица и ръководители, да променят проекта?

Фактът, че работниците са установили наличието на канавки от двете страни, говори красноречиво, че явно никой не е гледал мястото преди да се изготви въпросният проект?

Друг въпрос е дали те са пречка за качествената направа на легнал полицай?

Очевадно някой не си е свършил работата- да дойде, да надзирава, да контролира изпълнението затова тези от фирмата си правят каквото искат. Кой е този някой?

Не е ли изискване на закона обектът да се приема от комисия и да съответства на проекта?

Хората от Гълъбово са крайно разочаровани, че никой отговорен не е дошъл на място.

Нещо повече, когато посочили при срещата с инженера, че единият от знаците, указващ наличието на неравност по пътя, е поставен точно там, където започва т.нар. легнал полицай, на самата му линия, той отговорил, че ще преместят знака.

Като усети колко съм възмутен той каза ще направят пешеходна пътека, допълва разказа си Георги.

В събота и неделя Георги е бил свидетел на два инцидента, разминали се на косъм от сблъсък. Ден по-късно дете е щяло да бъде смачкано до самия плосък полицай.

„Защото хората в колите не намалят скоростта, тъй като това петно изглежда като нов асфалт. Явно не разбират, че номерът е не да замажем това, което не сме свършили както трябва, а да запазим живота на децата. След броени дни започва лятната ваканция и Гълъбово ще се напълни с още повече деца. Ние се борим да се намали скоростта по пътя, а след направата на тази измишльотина скоростта се увеличи. Чувстваме се безсилни.“

В Гълъбово настояват да имат повдигнати полицаи и пешеходни пътеки, каквито има в селата Брестник, Белащица и Марково.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина