Виенско колело няма място на площад Централен

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа
Виенско колело в Пловдив

Общината е искала да превърне сърцето на града в селски панаир

6-7 тира паркираха на площад Централен тази сутрин и започнаха разтоварването на елементите на грамадно Виенско колело, за което ви съобщихме, че ще остане там близо месец.

От центъра на Виена в центъра на Пловдив пристига Виенско колело

Веднага след публикацията ни заваляха въпросите към редакцията защо там и какво стана с идеята да има такава въртележа на Младежкия хълм.

Оказа се, че въпросното колело няма нищо общо с желанието на зам.-кмета по култура Пламен Панов и кмета на район Централен Георги Стаменов да има такова увеселително съоръжение в някой от големите паркове или в подножието на тепето.

Да сложиш 33-метрова панаирджийска въртележка върху една от визитните картичка на най-стария жив град в Европа не е просто “грешка, голяма грешка”, както написа днес в профила си предишния кмет на Пловдив, при когото два мандата облика на площада се променяше.

Припомняме, че фирмата има всички необходими документи за позициониране на съоръжението върху новата настилка на площада до експонираните артефакти от Форум Запад.  Те са одобрени от ЕСУТ след голям натиск от най-високо градско ниво, разбра Под тепето.

Първоначалната идея на Общината била да превърне сърцето на града в селски панаир със сергии и стрелбище. Според нашите източници, да не се случи това се е борил главният архитект Димитър Ахрянов до последно.

Виенското колело пристига от Западна Европа в Пловдив, където дълго не се е въртяло, тъй като там режимите против разпространение на коронавирусна инфекция са много по-затегнати и дружеството комисионер го мести в България.

Остават отворени въпросите дали новата настилка на Площад Централен ще оцелее, дали въобще мястото на такава атракция е там и дали пространството не изисква други, много по-естетически и трайни решения. Защото позиционирането на селски панаир не бе целта на реконструкцията на площада и със сигурност не отговаря специфичната градска тъкан там. Освен това случващото се не приляга ни най-малко на Европейска столица на културата.

Споделете ни във:

20 thoughts on “Виенско колело няма място на площад Централен

 1. Аз бих го сложил на северния бряг на Марица, някъде пред пета или осемнайсета палата (бившето вариете, ех спомени!). Там има здрав паркинг за основа, просторно е и не е много населено. Предтавете си как хубаво ще се вижда от другата по-централна страна.

  1. Прекрасна идеята е Хаджи Енчовата = на Марица пред Вариетето!
   Лесно се възразява ПРОТИВ, ала требе и нещичко да се предложи!
   Като нямало оборот на Запад – айде да им го нахлузим на будалите ф циаганията румелийската . . . как не! Никой няма да им се харчи да им върти панаира = на Панаира като ги изместим пак толкова мющерии ще им се вържат – а може би повече, че по-близичко е „ахалата, а?
   Браво, Хаджи!
   Абе я да те направим Кмет, нечеш ли?
   Поне на Стария Град, че там вече зейна овакантено директорското

 2. Вместо да се хилите неадекватно около некакъв мангал в капана, отидете на площада и разритайте поредната кметска кретения.

 3. Продаването на чорапи по улиците също превръща центъра на града в селски панаир, но вчера нададохте вой до небето за момчето чорапите, изкарвайки го едва ли не символ на Пловдив. Ясно е, че принципите ви са от ден до пладне, но поне не го правете толкова очевидно!

 4. Под Тепето, заради една ударена глава от един мутраген организирахте протести, а заради този монументален абсурд да се изпотроши нов площад ще стоите ли беучастни?!
  Това е НЕ-ДО-ПУС-ТИ-МО! Призраците от това безумие ще ни гонят в следващите 30-40 години или докато не се ремонтира отново площад Централен. Ще го допуснем ли?!

  1. Напълно съм съгласен.Долу просташкото управление на Зико.Градът ни заприлича на циганска махала.

 5. КОЙ ЛОБИРА ЗА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА, КОЙ?!
  Виенско колело до римски останки е недопустим кич! Тирове и тежки съоражения на норовремонтирания за над 12 милиона лв. площад Централен е НЕДОПУСТИМО И БЕЗСТОПАНСТВЕНО! Кой ще поеме отговорност за това, кой?! Да се прекрати незабавно това беобразие!!!

 6. Аре отидоха новите плочи в небитието…след няколко 40 тонни тира върху тях. Само идиотии от откровени идиоти може да се очаква.

 7. Площад централен, както беше ремонтиран, с нищо не промени бившето му предназначение – плац за манифестации. И понеже манифестации вече няма, става за селски панаири.

 8. Аз лично съм против и ледената пързалка през зимата. Не е там мястото.

 9. Не превръщайте това прекрасно място в развалина, само и само да ни натрапите селския манталитет на някои хора в общината…. Позор! Подигравате се с Римското наследство, поставяйки тази простотия на площад Централен…
  Ужас…

  Ако наистина искат да развиват тази идея на кмета на район централен ( за т.н. Карнушка – първото на света виенско колело, което се е намирало в Пловдив) то това изисква сериозно планиране и голяма инвестиция, която да остане във времето на някакво подходящо място, а не някаква долнопробна тенекиена конструкция, можеща само да загрози още повече грозния партиен дом…

  Съвсем сте откачили…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.