АктуалноВластГласовеЖивотНовини

Въпроси и отговори за присъединяването на Белащица

Мантри и опорки за предстоящия референдум в Белащица! – така Павел Гемишев от Инициативния комитет Бъдеще за Белащица е озаглавил отговора от името на желаещите селото да се присъедини към Община Пловдив до властимащите в „Родопи“ и противниците на идеята.

Развенчаването на опорките на управата на сателитната община идва няколко часа, след като Общинския съвет на града под тепетата даде принципно съгласие за приемането на Белащица към административното делене на Голяма община. – Пловдив каза на Белащица „Добре дошли!“.

От кметството на „Родопи“ не закъсняха с реакция веднага след гласуването в местния парламент. В официална декларация те препотвърдиха позицията си, че няма да си мръднат пръста за желанието на белащенци – Георги Цанков: Община Пловдив няма да реши проблемите на Белащица.

А ето какво коментираха по повода от ИК. Публикуваме отвореното писмо на белащенци без редакторска намеса:

Белащица

„1. Развитието на с. Белащица се дължи на община Родопи?! Нищо подобно, развитието на Белащица се дължи на: Местоположение, до втория по големина град, на благоприятен климат, на исторически и природни забележителности, на хората живеещи в Белащица!

Община Родопи изостава години след Частни и Бизнес инвеститори.

Няма Общ Устройствен План! Регулацията на селото не е променена от десетки години! Не са направени никакви смислени инвестиции във Водопровод и водоизточници, Канализация, Пътни връзки, Образование, Социална дейност. От общината се хвалят с стотици разрешителни за строеж, да ама хората, които строят са принудени да правят собствени сондажи, а вече и подпочвената вода свършва или не стига!!!

2. С присъединяването на Белащица към Пловдив, щели да се вдигнат данъците!? Не, няма да се вдигнат данъците Защото Белащица остава СЕЛО, тоест няма да се променят данъчните оценки!!!

3. Ще се вдигне данък МПС! Да ще се вдигне за масовите автомобили, между 50 и 100 лв. за година! Да, ама ще има ГРАДСКИ транспорт с две автобусни линии, което ще спести 100лв. на МЕСЕЦ!

4. Пловдив щял да вземе общинските имоти!?!! Какво значение има за обикновения гражданин, дали общинските имоти са на Община Родопи или Пловдив!? Нима община Родопи управлява добре общинската собственост? Пример общинските имоти около язовира, местност Гогова Чешма, та ние за една бройка да загубим и част от Чинаровата Гора!!!! На всичкото отгоре общински имоти в Белащица вече почти няма, а няма защото ги разпродадоха ЧСИ-та, за да покрият дълговете, за строителство на път и канализация до Дедево, дългове натрупани от един бивш кмет на Родопи!

5. Селото щяло да се застрои с блокове!? Не няма да се застрои с блокове, защото ще остане СЕЛО с височина на сградите до 10 метра, ако имаше ОУП на селото, ако беше изпълнено обещанието за разширяване на регулацията, нямаше да има и тези високи сгради във вилната зона. С влизането на селото към община Пловдив ЩЕ ИМАМЕ ОУП!!!

6. Ние членовете на ИК за отделяне на Белащица сме имали политически и властови амбиции!? А кмета на Родопи, общинските съветници и администрацията на Родопи – НЯМАТ ПОЛИТИЧЕСКИ И ВЛАСТОВИ АМБИЦИИ?!?

На тези, които толкова ревностно бранят статуквото и властимащите в Родопи ще задам няколко прости въпроса!!!

Защо след като е толкова хубаво в Родопи, Куклен, Перущица, Стамболийски и Кричим се отделиха от тази община?

Кое населено място са управлявали и от кое село са избирани кметовете на Родопи? Кмета на Куклен е кмет на град Куклен, Кмета на Стамболийски е кмет на град Стамболийски, а селата около града си имат избрани кметове. Та на какво е кмет, кмета на Родопи? През 1987г. в други времена с указ е създадена община Родопи, в нея се включват множество кметства /села/, а над тях БКП предвижда ПАРТИЕН СЕКРЕТАР „облечен“ в ролята КМЕТ. Та същите тези партийни секретари в последните 35 години, да раздават порциите на властта в община Родопи – създадена в други времена с други цели!“

Припомняме, че след общоселската среща с кмета на Пловдив по темата през юни т.г. Здравко Димитров заяви, че повечето искания на белащенци са реалистични.

В следващата статия ще разберете Кога Белащица реално може да се влее в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина